От х:

Днес в x:

Давос се готви за сблъсък Тръмп-Тунберг

Тийнейджърката и климатичен активист Грета Тунберг се завръща в швейцарския ски курорт Давос за Световния икономически форум (СИФ) през 2020 г. със силно и ясно послание: да се сложи край на „лудостта“ с изкопаемите горива.

Посланието на Тунберг е насочено, между другото, към президента на САЩ Доналд Тръмп, който в миналото се подиграваше на шведската екологична активистка, като заяви, че тя има „проблем с овладяването на гнева“. Тръмп, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата, се завръща в Давос, след като пропусна форума през 2019 г. заради проблеми с работата на администрацията и нейното финансиране.

Това е първият път, когато Тръмп и Тунберг ще присъстват на едно и също събитие от миналата година на срещата на върха на Организацията на обединените нации в Ню Йорк, където тийнейджърката можеше да бъде видяна, гледаща към президента на САЩ, когато пътищата на двамата за кратко се пресякоха.

По-късно Тунберг – избрана от сп. „Тайм“ за „Личност на годината 2019“ – каза пред Би Би Си, че „не би пропиляла [своето] време“, разговаряйки с Тръмп за климатичната криза по време на събитието в ООН.

„Честно казано, не мисля, че бих казала нещо, защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен“, каза тя.

Тунберг, която през миналата година много ясно каза на участниците в Давос, че „къщата ни гори“, обаче намери подкрепа сред организаторите на Световния икономически форум, включително неговия 81-годишен основател Клаус Шваб, който заяви, че светът е изправен “извънредно положение.”

“Не искаме да достигнем върха на необратимостта на изменението на климата”, заяви Шваб пред репортери във вторник. „Не искаме следващите поколения да наследят свят, който става все по-враждебен и все по-малко обитаем – помислете само за горските пожари в Австралия“, каза той.

Ежегодно проучване на рисковете, публикувано от СИФ в сряда, поставя климата и другите екологични заплахи пред рисковете, породени от геополитическо напрежение и кибератаки. За първи път проучването установи, че всичките първи пет дългосрочни риска са екологични – от екстремни метеорологични събития до бизнес и правителства, които не успяват да смекчат и да се адаптират към климатичните промени.

Устойчивостта е основната тема на тазгодишната среща в Давос, която се провежда в момент, в който светът се бори с глобалното затопляне, което се влошава заради нарастващите разделения между нациите и бизнеса как да се справят с него.

Срещата, на която ще присъстват над 50 държавни и правителствени ръководители, включително германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте, събрани в алпийския курорт, има за цел да даде конкретен смисъл на „капитализма на заинтересованите страни“ – концепция, че компаниите трябва да служи на интереси на цялото общество, а не просто на техните акционери.

„Бизнесът трябва да обхване изцяло капитализма на заинтересованите страни, което означава не само увеличаване на печалбите, но и използване на техните възможности и ресурси в сътрудничество с правителствата и гражданското общество за решаване на ключовите въпроси от това десетилетие“, каза Шваб. “Те трябва активно да допринесат за един по-сплотен и устойчив свят.”

Във форума Давос 2020 има около 3000 участници от близо 120 страни, като една четвърт от тях са жени. На СИФ ще присъстват 53 държавни и правителствени ръководители. Те ще бъдат в сериозното обкръжение на близо 1700 бизнес лидери, включително изпълнителни директори от 8 от 10-те най-ценни компании в света. В рамките на форума са предвидени 350 сесии и семинари. Доколкото една от големите теми на бизнесфорума ще бъдат климатичните промени, е редно да се отбележи, че 88% от автомобилите, използвани на СИФ, са електрически или хибридни.

Срещата на върха, която се провежда от вторник до петък тази седмица, също ще се съсредоточи върху въпроси като глобални търговски войни, неравенство, рекордни нива на дълга и геополитическо напрежение в Близкия изток.

Докато се очаква ключовите лидери от Ирак, Палестинската администрация, Пакистан и Афганистан да присъстват на събитието, министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф няма да присъства, тъй като Техеран е зает да се справя с протести след свалянето на украински пътнически самолет.

Ашутош Пандей, „Дойче веле“.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини