От х:

Днес в x:

11 °C

Маркон обяви, че НАТО е в "мозъчна смърт"

„Свидетели сме на мозъчната смърт на НАТО“. Това каза в интервю пред сп. „Економист“ френският президент Еманюел Макрон, като изтъкна, че Европа вече не може да разчита на защита от САЩ.

Той каза, че европейските съюзници са изолирани от вземането на стратегически решения и като пример посочи изтеглянето на американските части от Сирия, което позволи на Турция, страната с втората най-голяма армия в алианса, да започне офанзива. В тази връзка той се усъмни и в ефективността на член 5 от Северноатлантическия пакт, който предвижда, че ако една страна от алианса бъде нападната, това ще се смята за нападение срещу всички и страните членки ще отговорят на нападението.

Думите му предизвикаха остри реакции както от страна на САЩ, така и от основния европейски съюзник на Франция – Германия. Русия пък определи думите на Макрон като „точно описание на състоянието на НАТО“.

Какво каза Макрон

В интервюто си пред „Економист“ Макрон каза, че Европа вече не може да разчита на защита от САЩ. „Няма координация на вземането на стратегически решения между САЩ и съюзниците им от НАТО“, каза Макрон. „Имаме агресивни действия от страна на съюзник от НАТО – Турция – което не е съгласувано, и то в район, където са заложени стратегическите ни интереси.“ Той критикува и липсата на единна позиция на НАТО на турската офанзива в Северна Сирия.

Попитан дали гаранцията за колективен отговор при нападение на една от държавите от НАТО все още е валиден принцип, Макрон отговори: „Не знам.“

„Какво става с член 5 утре? Ако режимът на Башар Асад реши да отвърне на Турция, ние ще се ангажираме ли? Това е истински въпрос. Ние се ангажирахме да се борим против „Даеш“. Парадоксът е, че американското решение и турската офанзива в двата случая имат един и същи резултат: жертването на нашите партньори на място, които се биха с „Даеш“, Сирийските демократични сили“ каза Макрон.

Френският държавен глава настоя също, че Европейският съюз трябва да създаде свои собствени въоръжени сили. Той изтъкна, че е „време Европа да спре да играе като по-малък съюзник на САЩ.“

„Вижте какво се случва по света. Неща, които бяха немислими допреди пет години – да изразходваме енергията си за Брекзит, да имаме Европа, която все по-трудно намира пътя си, да имаме американски съюзник, който толкова бързо ни обръща гръб по стратегически въпроси – никой не би повярвал, че това ще бъде възможно.“

„Ако не се събудим има значителен риск в дългосрочен план да изчезнем геополитически, или поне да не контролираме ние съдбата си.“

Какви са реакциите

Думите на Еманюел Макрон бяха посрещнати с критики от страна на САЩ, както и на Германия.

Държавният секретар Майк Помпео подчерта важността на НАТО по време на честване на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. „Мисля, че НАТО остава жизнено важно, вероятно в исторически план най-важното, партньорство в цялата писана история“, каза той в Лайпциг.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че „Макрон е използвал резки думи, които не отразяват моето виждане за сътрудничеството в НАТО.“ „Не смятам, че такива крайни изказвания са необходими, дори въпреки проблемите които имаме и нуждата да ги преодолеем.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът остава силен. „Европейските съюзници инвестират повече в отбрана. САЩ увеличават инвестициите си в ЕВропа с повече въоръжени сили и повече учения. Реалността е, че работим заедно. Всеки опит да се дистанцираме от Северна Америка поставя на риск не само силата на алианса, трансатлантическите връзки, но и отслабва Европа.“

Русия от своя страна приветства думите на Макрон. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова ги определи за „точно описание на състоянието на НАТО“.

През последните години разногласията между съюзниците от НАТО се задълбочиха. Президентът на САЩ Доналд Тръмп често критикува съюзниците от НАТО, че не изпълняват задължението си да отделят поне 2% от своя БВП за отбрана. Той смята, че европейските съюзници на САЩ прекалено разчитат на Вашингтон за защитата на своята сигурност.

Франция от своя страна поддържа позицията, че Европейският съюз трябва да върви към по-тясно сътрудничество в областта на отбраната. Сред приоритетите на Еманюел Макрон е създаване на европейски въоръжени сили, за да може ЕС да поеме в по-голяма степен отговорността за собствената си отбрана.

НАТО беше създаден през 1949 г., за да се противопостави на заплахата от СССР в Европа. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и края на Студената война алиансът се преориентира към поддържане на стабилността и близкото сътрудничество между Европа и Северна Америка. Русия приема НАТО като заплаха за своята сигурност.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини