От х:

Днес в x:

Любеново: Удари ни торнадо. В Динево кметът остана без комин

    “Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да го определя. За няколко минути силно завихряне. Два електрически стълба край селото са счупени, има паднали и няколко тополи”. Това разказа днес кметският наместник на хасковското село Любеново Катя Йорданова.

    Бедствието връхлетяло няколко минути след 18 часа вчера. “Беше нещо ужасно. Завихрянето беше толкова силно, че събори градинската фреза на двора. Имам 7-месечен френски булдог – Рая, разгонена е и я бях вързала на двора. Когато започна бурята я развързах, за да се скрие някъде. Животното беше буквално дезориентирано и се луташе сред вихъра. Успях да я грабна и внеса вкъщи, преди виелицата да я отнесе”, разказа селската управничка.

    Днес екипи на Енергото бяха струпали тежка техника край селото, за да възстановят електрозахранването. Два електрически стълба, единият от тях метален, са на земята, скършени от паднали тополи. От Енергото уверяват, че до края на деня ще възстановят захранването, каза Катя Йорданова. Тя допълни, че от силния вятър снощи е паднало и дърво на пътя за селото и той бил непроходим. Екип на Пожарната го нарязал и освободил пътя още снощи. Огромна топола пък заприщи пътя за друго село – Брягово. Там платното също е освободено, но кметът на Брягово Делчо Митев ще настоява да се отрежат и други огромни дървета, надвиснали над платното.

    Снощната буря удари тежко и близкото село Динево. Там вихрушката съсредоточила сили точно над кметската къща и съборила комина на Тодор Тодоров. Днес селският управник купил тухли и други строителни материали, за да го издигне отново. “Вятърът беше с такава сила, че остатъците от комина са от другата страна на къщата”, разказа кметът. Той допълни, че в селото има доста скършени дървета, няколко отнесени покрива на спомагателни постройки, някои улици, настлани с чакъл, също са отнесени.

    80-годишният Хасан Торсун от Динево пък се жалва, че вчера два часа линейка не могла да откара негова съседка в болницата заради отнесен път. “Линейката не можа да стигне до къщата и остана на асфалта. Докато съберем съседи, минаха почти два часа. После на ръце я носихме 50-тина метра до линейката. Съседката беше много зле, забавянето можеше да й струва живота”, разказа бившият шофьор. Той допълни, че комшийката му била настанена в болница, но нямаше информация за състоянието й. “Тази улица, 50-тина метра, все си е така. По изборите кметовете правят челни стойки, насипят чакъл и първият порой го отнася”, допълни той. Хасан Торсун се закани да ходи при общинския кмет Добри Беливанов заради разбитата улица. “И ние плащаме данъци. Макар че градският кмет и той като селския”, маха с ръка възрастният човек.

    Според шефа на метеорологичната станция в Хасково Спас Александров за торнадо при нашите климатични условия не може да се говори. Вятърът при снощната буря е бил със скорост около 50 километра в час. Той обаче уточни, че в отделни моменти може да има пориви с много по-голяма мощ.

    Общо пет села в общината са останали без електричество от снощната буря. От общинската администрация съобщиха, че “Екопрогрес” ще възстановява отнесената настилка на пострадалите селски улици.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ер
      Еректо
      13 -1
      14:42, 5 юли 2018
      Като я гледам тази наместничка и аз се разгонвам, някой има ли и телефона?
      • Ме
        Мечката Ели
        4 -3
        23:02, 5 юли 2018
        Дай твоя,ще ти звънна
    • 2
      Ив
      иВиАн
      16 -1
      00:58, 6 юли 2018
      Как може журналист,нищо че е от Хасково,да използва думи като "скършени" дървета и то на няколко пъти в статията.Използвайте синоним като "счупени".Бабите на село не говорят така даже.И като на кметската наместничка и е толкова акъла,че да говори пред журналисти,че й е разгонено кучето-изрежете го.Не знам каква е връзката между разгоненоното куче и силния вятър,че да трябва да фигурира.Като се избират кметове-пак по с акъла се избират от хората,ама дето ги назначават направо тия кметски наместници с разгонени кучета,направо си е....да не казвам.Ама какво да се прави,то щом вихрушката е съсредоточила сили точно над кметската къща. :)
    • 3
      Az
      AZ
      11 -2
      06:10, 6 юли 2018
      Голям смях,кметицата КУЧКАРА описала как се разгонила кучката .Ами тази жена не е за кметица,тя е за кучкарник.Боже опази ни!А бе хора вие лудили сте ,една проста жена разбираща от кучета да изберете за кмет!Никъде не се описа,че се притеснила за жителите на селото ,само за кучката си,колко била разгонена...............
      • Ку
        кукувица
        11 -4
        07:35, 6 юли 2018
        Тя не е избрана , а е лично натресена от бай Добри и е точно, като не го , скъпо платена безделница! А, той не е пропуснал възможност да се поразходи и да се снима и никва да не я свърши. Цял мандат почти мина и нищо е направи този стар човечец.
    • 4
      Az
      AZ
      3 -2
      07:54, 6 юли 2018
      Ами като не е избрана,що гласувахте за тоя бай ДОБРИ?БЕЗДЕЛНИЦА-КУЧЕТА ГЛЕДА е браво на нея все нещо прави!Ами тя без образование ,като малка гонела кучетата из селото на родителите си,то е навик ,кво да прави жената ,пак с кучета се разправя!Ама то или го имаш или го нямаш,като нямаш нито визия нито акъл с фуния да го наливаш няма как да влезе в спукана делва,все изтича водата..............!Да ама кметицата знаете ли колко работа е свършила за тия години, по цял ден гони кучетата из селото!Колко се е уморила знаете ли,,,,,,,,,,,,,,,,,и колко много работа има горката.Що не я запишете да изкара някое училище поне средно образование да получи ,още година и половина ,ако гони кучета ще се умори много!
    • 5
      Az
      AZ
      7 -1
      08:15, 6 юли 2018
      Стига сте нападали кметицата!Вижте колко е умна,сложила име на кучето си,това е толкова много работа,че цял ден се е мъчила горката!А вие как мислите ,да гониш кучета не е лесна работа,като нямаш глава трябва да имаш крака..........!Ах горката ,тя едно изречение не може да напише правилно,ама нали може кучета да гони-стига й!За нейния мозък толкова!Браво бе в туй село други хора няма ли за кмет?
    • 6
      Ер
      Еректо
      1 -1
      09:07, 6 юли 2018
      Мила мецо Ели, не оправям вече мечки, една ми счупи матрака, верно носи мед, ама и матрака е скъп, та затва ти пиша, да не разчиташ на моя въртокъщник, намери някой по-чепат клон в гората и там се чеши до припадък-успех!
    • 7
      То
      топчо
      4 -1
      09:13, 6 юли 2018
      Кво ни интересува на кой му е разгонена кучката и на кой му се ощенила котката? Жената може да си търси мъжко куче за заплождане и затова да го е споменала в интервюто си,използвайки средствата за масово уведомяване за разпространяване на обявата й.Изцяло се измести фокуса от силния вятър.
    • 8
      Км
      кметицата
      2 0
      11:53, 6 юли 2018
      кучката се оправи ма менe ма фана, помагайте, телефона е 0**5897730
    • 9
      То
      той
      3 0
      14:14, 6 юли 2018
      Всички ни занимавате с разгонената кучка,на кметицата!Цял свят разбра колко пари струва кметицата!Няма интелект да каже две думи за селото,а ни занимава с нейната кучкаПо-голяма простотия от това не бях чувала.Седнете селото напишете два-три реда на тази жена ,стига се е излагала.Няма ли някой бивш кмет там или някоя селска учителка малко да я образова?И вие селото ,така ли нямате някой по-подходящ човек,стига сте ставали за смях,че идете при този Хасковски кмет!А тази кметица и тя ли се казва РАЯ?Кръстена на кучето!Браво в века на модернизацията и компютрите се занимавате с кметицата РАЯ И КУЧЕТО КАТЯ!Голям смях!
    • 10
      Им
      Име
      1 0
      16:08, 7 юли 2018
      Еви му майката и от критици! Всезнайковци и разбирачи... Всичко знаете бе да ева... Според мен световни лидери трябва да идват при вас за съвет, тъй като сте компетентни по всичко! Научете ги как се пише статия, научете ги кой трябва да е кмет, какво трябва да говори пред журналистите, как трябва да си живее живота. Развивайте си потенциала хора, пишете коментари под всяка статия!
    • 11
      78
      7878788888..............
      1 -1
      17:03, 7 юли 2018
      Бог си знае работата! "Торнадото" поразило кметските къщи! Да им е като обица на ухото. В останалото време да не се почесват по главите, а да минат да огледат дърветата, да организират подрязването на короните, да огледат стълбовете и да уведомят ЕРП, да си огледат каналите и шахтите и да организират хората да ги почистят и други подобни - като ме изберат за кмет ще им покажа... А, то сега..... "минало торнадо". Гледайте да не завалят камъни и дърве...

    Случаен виц

    Последни новини