От х:

Днес в x:

Най-важният избор в живота

Най-сигурният начин се почувстваме по-щастливи няма нищо общо с преживяванията, материалните придобивки или личната философия. Всичко зависи от решението ни с кого да прекараме времето си. Но това не "не е просто съвет да избирате внимателно приятелите си", казва Моран Серф, невролог в Северозападния университет, който се занимава с вземането на решения  повече от десетилетие. 

Две са предпоставките неврологът да вярва, че личната компания е най-важният фактор за дългосрочно удовлетворение, пише Business Insider.

Първо, вземането на решения е уморително. Множество научни изследвания са установили, че хората разполагат с твърде ограничено количество умствена енергия, за да се посветят на избора.

Когато избираме дрехите си, къде да ядем, какво да ядем, когато стигнем там, каква музика да слушаме и какво да правим през свободното си време, всичко изисква нашите мозъци изразходват тази енергия ежедневно,

Втората предпоставка е, че хората погрешно вярват, че напълно контролират щастието си, като вземат тези решения. Когато направим правилния избор, вървим към удовлетворението от живота - така си мислим.

Истината е, че вземането на решения е свързано с условности, които замъгляват нашата преценка. Хората могат да представят лошите преживявания като добри и обратно; те оставят емоциите им да превърнат рационалния избор в ирационален; и използват социални знаци, дори подсъзнателно, за да направят избор, който иначе биха избегнали. Но, както ученият разказва на студентите си, последният фактор може да бъде използван за добро.

Неговите научни изследвания показали, че когато двама души си правят компания един на друг, мозъчните им вълни започват да изглеждат почти идентични. Едно проучване сред кинолюбителите, например, открило, че най-привлекателните трейлъри предизвикват приличащи си модели вълни в човешкия мозък.

"Колкото повече изследваме, толкова повече виждаме, че просто да сте близо до определени хора, всъщност подравнява мозъка ви с тях", основавайки се на техните маниери, миризмата на помещението, нивото на шума и много други фактори, казва Серф.

"Това означава, че хората, с които излизате, действително оказват влияние върху ангажираността ви с реалността, отвъд, което можете да обясните. И един от ефектите е, че ставате същите."

Очевидно е и в поведението на хората. Черногледите понижават настроението на хората, бързо говорещите ускоряват темпото на разговора, шегаджиите карат хората да чувстват лекота и да се забавляват.

Заключението на учения е, че ако хората искат да увеличат щастието и да сведат до минимум стреса, трябва да изградят живот, който изисква по-малко решения, като се заобикалят с хора, които въплъщават предпочитаните от тях черти.

С течение на времето те естествено ще попиват тези желани нагласи и поведения, настройвайки се на същата вълна. В същото време ще могат да избегнат психическото натоварване от решенията на ниско ниво

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини