От х:

Днес в x:

Дебютантите на “Южна пролет” в откровен разговор за литература с гимназистите от Хасково

    В откровен разговор за литература част от дебютантите на “Южна пролет” и гимназисти от Хасково се събраха на среща в Младежкия център. Модератори на форума бяха Ели Видева и Деян Янев.

    Театралите от трупата на Младежкия център с ръководител Румяна Георгиева представиха част от работите на присъстващите автори. Дебютантите също споделиха по-характерното за себе си с младите хора в залата.

    Представянето започна от единствения хасковлия кореняк в 46-тото издание на литературния конкурс-12-класникът от местната Математическа гимназия Стефан Евтимов, който участва в него с първата си поетична книга “Четири кафяви очи“. „Гордея се с него, не само, че има смелост да пише, но и че има смелост да издава“, представи го Деян Янев, който е бил преподавател в гимназията по български език.

    „Първото представяне на книгата ми беше точно в тази зала на Младежкия център. Сега отново съм тук, но за представянето си като дебютант, което е наистина вълнуващо“, каза авторът. Пред публиката Евтимов прочете стихотворението от книгата си „Бримка“.

    В морето на жестоките сметки е прекарал последните 20 години от живота си друг от дебютантите в поезията -Симеон Аспарухов. По професия той е данъчен и митнически посредник. „Хванах последния влак, за да дойда в Хасково тази година“ , пошегува се дебютантът, който е на 40 години,тъй като тази възраст е пределът за участие в литературния конкурс. „След всички тези математически години в живота ми, сега съм в Хасково, за да покажа най-после това, което обичам да правя най-много-да пиша.“, призна авторът на стихосбирката “Дни за обичане“ и емоционално се обърна от полето на своя си опит към хората в залата: Правете нещата за свое удоволствие, тогава те се случват. Защото, както казва една моя приятелка-всичко, направено с любов е правилно. Вярвайте в себе си и правете това, което харесвате, дори и да не е литература.“

    „Искрен съм в своите стихове, затова вярвам в свободата на автора да бъде себе си и да пише себе си.“, подчерта пред младата аудитория дебютантът Александър Иванов, който всъщност е с първа издадена книга, но с много опит като творец и редактор. Той е редактор на електронното списание „Нова асоциална поезия“, в чиято концепция е да помага в творческия процес и да дава изява именно на млади автори.

    „Обнадежден съм, че младите хора пишат и четата, и то все повече.“, каза  Александър Иванов. 

    Сред участниците в сектора за драматургия на конкурса е и актрисата Валерия Минева с пиесата с автобиографични елементи "Транзит". Тя сподели, че за нея Хасково се превръща в емблематично място, тъй като в професията си за първи път е направила дебют на сцената на местния драматичен театър, сега отново дебютира в южния град в новото си амплоа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини