От х:

Днес в x:

Африка се разцепва на две (видео)

Африка се разцепва и се образува нов континент. Гигантска пукнатина се е появила в близост до вулкана Сусуа. Кадри показват и гигантски пукнатини в Етиопия.

"Кения се разделя на две и това се случва много бързо - не е вярно", с това заглавие съобщава новината местна телевизия. Сусуа е разположен между градовете Нарок и Найроби. Геолозите вдигнаха тревога относно възможността страните, които Великата рифтова долина дели, да се разцепят вследствие движението на тектоничните плочи, които образуваха пукнатини в долината. 

Експерти по структурата на Земята казват, че въпреки че Великата рифтова долина е тектонично неактивна през близкото минало, може да има движения дълбоко в земната кора, които са довели до зони на слабост, които се простират до повърхността. Дъждовете утежняват ситуацията, като отмиват почвата, запълваща пукнатините.

Движението на земната кора в Източна Африка е формирало Великия африкански разлом, създавайки планини, вулкани и множество езера. Великата рифтова долина до Найроби в Кения има 30 активни и полуактивни вулкана. Мястото има система красиви солени езера и е предпочитано от туристите за сафари. 

Гигантската пукнатина в кадрите очевидно е факт, разцепването на Африка - тенденция, която може би някога ще стане действителност, бъдещето ще покаже. Въпреки това, изглежда бъдещият континент вече има име - Нубия, а океанът който ще се появи - Нубийски. Но това няма да е утре, успокоява текст под картата на разцепената Африка във видеото

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини