От х:

Днес в x:

И на втора инстанция съдът не разбра обвинението срещу бившия шеф на фонда за деца

Втората съдебна инстанция е върнала на прокуратурата делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров, информира news.lex.bg. Апелативните съдии са се съгласили с повечето изводи на колегите си от по-долната съдебна инстанция, която през август 2017 г. върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени нарушения.

В определението на втората съдебна инстанция се отличават критиките към лексикалната и граматичната издържаност на обвинителния акт.

"Съдебната проверка за процесуалната редовност на проведеното досъдебно производство е правна, а не литературна, но съдържанието на актовете на провеждащите го органи, в т.ч. на обвинителния акт, трябва да бъде достатъчно ясно, конкретно и разбираемо, за да е достъпно най-малкото за страните по делото. Ето защо въззивната инстанция обръща внимание на специализираната прокуратура, че ако прецени да упражни правомощията си по чл. 246 от НПК, корекцията на обвинителния акт трябва да обхване неговата юридическа, но и лексикална и граматическа издържаност, както и изчистването му от ненужно обременяващи повторения", се казва в определението на апелативния спецсъд.

В него съдиите подчертават, че в обвинителния акт е излишно многократното посочване на разпоредби от законови и подзаконови актове. С определението си апелативният спецсъд подробно разяснява кои съществени нарушения налагат връщането на акта на прокуратурата, като на първо място изтъква, че в него е посочено, че извършването на престъпленията е ставало както в София, така и на територията на цялата страна. Според съда това твърдение е

произволно и не почива на никаква фактическа обосновка.

Друго съществено нарушение е свързано с предмета на престъпния сговор. В една част от обвинителния акт се твърди, че той е постигнат между четиримата обвиняеми, за да вършат длъжностни присвоявания, незаконно разпореждане с пари от държавния бюджет и престъпления по служба, а след това се казва, че сговорът е само между двама.

Апелативните съдии подчертават, че щом прокуратурата е решила да повдигне обвинения за сговор, а не за престъпна група, "то използването в акта на думи и изрази от типа на "сдружение", "престъпно сдружение", с каквито обстоятелствената му част изобилства, е неуместно, а употребата в същата на "ръководител на групата" и "членовете ѝ", е недопустимо".

Съдът посочва, че описанието на обвинението на Александров за длъжностно престъпление изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено

"толкова смислово объркано и неясно,

че буквално засяга възможността на привлечения към отговорност да разбере за какво фактическо противоправно поведение е обвинен".

Следващо нарушение съдът констатира при обвиненията в присвояване срещу Александров и негова подченена, както и за длъжностни престъпления и липсата на фактическо описание за квалификацията "значителни вредни последици". И двете инстанции са констатирали разминавания между общата щета от тези престъпления и стойността, описана в отделните деяния. Аргумент за връщане на делото е и това, че в обвинителния акт нямало изложени факти за целта за набавяне на облагите от престъпленията по служба, като прокуратурата не е посочила името на нито един от доставчиците на медицински изделия, които обвиняемите искали да облагодетелстват.

В началото на август Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт от 500 страници срещу Павел Александров и още трима служители на фонда, който беше разтърсен от скандал с разходването на пари през пролетта на 2016 г., когато бяха извършени и арестите. На Александров бяха повдигнати обвинения за престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпления по служба и неправомерно разходване на пари от бюджета. Повече за обвинението четете тук.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини