От х:

Днес в x:

14 °C

Съдът върна на работа кмета на Септември

Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли като неоснователно искането на прокуратурата кметът на община Септември Марин Рачев да бъде освободен от длъжност и отмени определението на първата инстанция от миналата седмица, с което Рачев временно беше отстранен от поста си.

Тогава аргументът на първоинстанционния наказателен спецсъд за отстраняване от длъжност бе, че ако Рачев е на работа, може да укрие документи, да ги манипулира или антидатира, както и да въздейства на свидетелите, които все още не са разпитани или пък да принуди вече разпитаните да променят показанията си.

Ползвайки същият доказателствен материал обаче, Апелативният специализиран съд прецени, че реални доказателства, че Марин Рачев може да попречи на разследването няма.

Според магистратите, не може основно право, каквото е правото на труд, да се ограничава въз основа на само на голословни твърдения.

Съдът взе предвид и молбата за отпуск, която Рачев е подал, малко преди 24-часовото си задържане по обвинение в умишлена безстопанственост и неизгодна сделка.

Марин Рачев от своя страна потвърди, че до 1 април няма намерение да влиза в сградата на община Септември и декларира, че няма да пречи на разследването.

И тази сутрин поддръжници на кмета на Септември се събраха пред сградата на Спецсъда, за да го подкрепят. Те посрещната с аплодисменти и викове "победа" решението на съда.

Припомняме, Марин Рачев е обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. На 1 февруари при зрелищна акция от рано сутринта в община Септември кметът Марин Рачев бе отведен с патрулка - първо от дома си, след това - и от общината.

Вчера друг състав на съда намали паричната му гаранция - от 250 000 на 130 000 лева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини