16 °C

Спортът и културата в Хасково: Кмете, пусни ни парите!

Всичко зависи от действията на кмета. Дори Общинският съвет в понеделник да потвърди решението си за отпускане на 181 000 лева за детско-юношеския спорт и културни институции в Хасково, ако кметът не е съгласен с това, пари няма да има. Той може да обжалва пред административния съд решението на ОбС и докато Темида се произнесе, ще минат месеци и вече ще е приет и бюджетът за 2018 година.

Това стана ясно на проведената при областния управител Станислав Дечев среща със ръководители на спортни клубове и културни институции в Хасково. Повод за срещата бе възражението от кмета Добри Беливанов срещу решението на ОбС да се отделят пари за подпомагане на детско-юношеския спорт и културата. Според градоначалника това решение е незаконно, защото само кметът има право да внася в ОбС бюджета на общината и неговите промени. Освен това Добри Беливанов иска да се отпускат пари при ясни условия и отчетност.

Областният управител заяви, че по сходни казуси има противоречива съдебна практика. По думите му в крайна сметка изходът от ситуацията ще зависи от кмета Добри Беливанов. Дечев допълни, че от протокола от заседанието на ОбС на 27 септември е останал с впечатление, че никой не е против подпомагането на спорта и културата, включително самият градоначалник. Препъникамъкът пък се оказва кой е вносителят, но при искрено желание това може да бъде променено веднага и кметът да внесе от свое име подобно продложение. Или пък просто да не оспорва евентуално потвърждаване на решението на ОбС на извънредната сесия в понеделник.

На срещата се чуха възгласи представителите на спорта и културата да присъстват на сесията в понеделник. Шефът на музея Пенко Добрев обясни за какво са му нужни средствата - за довършване на новата зала "Археология". Негови колеги също обясниха хроничния недостиг на средства и каква работа ще им свършат допълнителните средства. Спортът и културата се обединиха и зад идеята в бюджета за 2018-а да се предвидят пари извън културния и спортния календар на общината, за подпомагане на тези институции.

Сред присъстващите на срещата бяха директорът на музея Пенко Добрев, секретарят на читалище “Заря” и областен координатор на Съюза на читалищата Сашо Милушев, ръководителите на ансамбли Златка Тимонова и Ана Димитрова, на “Тангра” и “Рона” Дорина Инджова и Милена Налбантова, Васко Димов, ръководител на танцов ансамбъл към читалище “Яворов”, Мариана Стаматова, президент на хандбалния отбор, както и и много други треньори и ръководители на спортни и културни клубове.

Всички те бяха единодушни, че за пръв път от десетилетия общината отпуска допълнително средства за подпомагане на спорта и културата.

Тодор Кръшков


11 Коментара

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини