От х:

Днес в x:

Канадска провинция въвежда безусловен базов доход

Лидерите на политическите партии от Законодателното събрание на остров Принц Едуард, една от десетте провинции на Канада, с тайно гласуване решиха въвеждането на безусловен базов доход.

Поради съвременния темп на развитие на компютърните технологии, все повече служители и работници, изпълняващи рутинни задачи, постепенно се заменят от изкуствен интелект и роботизирани машини. Така например, миналия месец Foxconn уволни 60 000 работници и служители, и ги замени с 40 хиляди робота с ИИ. Според привържениците на концепцията за ББД, държавата е задължена да плаща на тези хора компенсации.

Местният канадски законодателен орган тази седмица одобри резолюция за внедряване от 2017 година на пилотен проект за плащане на ББД на всички местни жители. Конкретният план и начин за действие се разработва съвместно с правителството на Канада.

По-рано и властите на Онтарио – друга канадска провинция, също поискаха въвеждането на ББД. Подобна възможност разглеждат и правителствата на други държави – Холандия, Франция, САЩ и други.

Според концепцията на безусловния базов доход, на всички жители на една държава или обособена област на държавата трябва да се заплаща определена сума, която заменя всички други социални плащания. Тази сума трябва да покрива всички разходи за битови нужди като храна, местоживеене, транспорт, здравеопазване и т.н.

Според привържениците на тази ББД, в подобни условия хората няма да се грижат за оцеляването си и ще могат по-ефективно да изпълняват творчески задачи. Противниците на безусловен базов доход смятат, че ББД ще доведе до масова безработица.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Яя
    яяя
    8 -1
    18:39, 9 дек 2016
    Как няма да го създадат след като смучат българското злато. За да си вземем природните богатства трябва да смазваме кратуните на еврогейовете , толерастите амбриажите и всякакви други евроатлантически отрепки които продават народа и богатствата му. Не трябва да се делим на сини червени зелени и още други .дружно трябва да ги осакатяваме. В противен случай ще сме най- бедните а онези ще въвеждат безусловен базов доход и ще продължават по телевизиите да ви дрънкат глупости за някакви " евроатлантически ценности " $най $вероятно узаконена педерастия проституция и наркомания. Това им са ценностите. А ние сме шматки
    • Яя
      яяя
      7 0
      18:40, 9 дек 2016
      И да не посмее някой европендел да ми сложи минус
  • 2
    Тт
    тт
    1 -1
    11:23, 10 дек 2016
    КОМУНИСТИ! НЕ СУПЕРКОМУНИСТИ! При комунистите беше 4от всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите" Тези, без да искат нищо ще дават .
  • 3
    Те
    ТЕД
    5 0
    15:41, 11 дек 2016
    И мен много ме е яд за безобразието със златото ни, но не мисля, че канадците са главните виновници. Няколко българи са им осигурили златната (във всякакъв смисъл) концесия, срещу съответния подкуп, предполагам...
Последни новини