От х:

Днес в x:

Путин и Борисов обсъдиха енергийни теми и актуални събития

Владимир Путин е провел телефонен разговор с Бойко Борисов, като са били обсъдени редица теми, сред които енергийното сътрудничество, съобщи ТАСС.

По инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между държавния глава на Русия Владимир Путин и министър-председателя на България Бойко Борисов, отбелязаха от Кремъл. 

Бяха обсъдени въпросите за двустранното сътрудничество в търговско-икономическата и енергийната сфера“, уточниха от руското президентство. 

Били са дискутирани и актуални международни събития.

Горещата енергийна тема, която засяга и двете страни, е предстоящото и обещано от България плащане до края на годината на 400 млн. евро за изработено в Русия оборудване за АЕЦ "Белене". Плащането е в рамките на присъдените от Международния арбитражен съд 620 млн. евро, които НЕК дължи на Атомстройекспорт.

Борисов вероятно е уверил Путин, че парламентът бързо ще одобри държавния заем, с който НЕК ще плати.

324 000 лева са лихвите, които се трупат дневно, т.е. на всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Путин и Борисов разговаряха - пак по инициатива на българския премиер, и на 5 август. Водеща тема и на тогавашния разговор беше енергийното сътрудничество, съобщиха и Кремъл, и Правителствената информационна служба.  

В сферата на енергетиката един от най-големите в отношенията между двете страни въпроси е нереализираният проект за газопровод "Южен поток", отбелязва тогава ТАСС.Европейският парламент (на два пъти) препоръча на България да се откаже от този проект. В края на 2015 година той беше замразен, отбелязва агенцията.

В началото на август Путин и Борисов се споразумяха да се активизира сътрудничеството между двете страни в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата на съпредседателите на тази комисия се състоя във Варна на 16 септември.

Двамата лидери се разбраха тогава и за създаване на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите трябва да обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини