От х:

Днес в x:

Пожарът край Остър камък потушен (Обновена)

    Пожарът между Остър камък и Иваново, който избухна точно преди едно денонощие, вече е локализиран, съобщиха от областна администрация в Хасково.

    Огнеборците в момента правят пълен обход на терена, който е засегнат от пламъците. Стихията обхвана над 3000 декара площ. Почти половината от изгорелите терени са борови масиви и широколистна гора.

    Първоначалните огнища на пожара бяха три. Те избухнаха приблизително по едно и също време, затова полицията не изключва умисъл при запалването огъня. Работата по разследване на причините за бедствието продължава. Областният кризисен щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев, координира действията на службите. Благодарение на комплексните усилия на повече от 100 пожарникари, полицаи, военни, горски служители, доброволци не бе допусната заплаха за живота и имуществото на живеещите в селата Остър камък, Иваново, Надежден и Лешниково. Очаква се кметът на Харманли Мария Киркова да издаде заповед за отмяна на бедственото положение.

    Със своя заповед от 17 часа днес кметът Мария Киркова отменя бедственото положение в Община Харманли.

    „Жалко за изгорелите гори, но най-важното е, че няма човешки жертви. Ситуацията бе изключително тежка. Огромните пламъци се разпростираха много бързо, поради силния вятър в района. Има предположения за умишлен палеж…ако това се докаже, силно се надявам виновниците да бъдат открити и наказани. Пожарите са бедствие, оказващо влияние върху природата, екологичното равновесие. Щетите са огромни, разходите в операцията за борба с огъня - големи. Благодаря на всички, които спомогнаха за овладяване и потушаване на пожара.“ – коментира бедствието кметът Мария Киркова и за пореден път призовава гражданите да бъдат разумни и внимателни с паленето на огън на открито. 

    Haskovo.net

     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини