От х:

Днес в x:

Хасково на 40 лв. от дъното по заплати, на 577 от върха

Средната работна заплата в Хасковска област е само на 40 лева от най-ниското средно възнаграждение у нас - във Видин. Там средната заплата за юни е 647 лв., а в Хасково – 687 лв. Хасково бележи спад на средната заплата през последните месеци. През април статистиката отчита 731 лв. средно месечно възнаграждение, през май 706 лв., за да стигне дъното през юни.

Това показват данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината, огласени преди дни.

Рекордьор по заплати традиционно е столицата. Там средното заплащане през периода е 1264 лева. Така две средни хасковски заплати на практика са почти равни на една софийска.

Средното възнаграждение в страната според данните на НСИ е 946 лв. Поглед върху трудовите възнаграждения по региони обаче показва задълбочаващо се неравенство в заплащането на труда.

В седем области заплатите не могат да стигнат дори 700 лв. Това са Кюстендил (661 лв.), Ямбол (696 лв.), Перник (697 лв.), Благоевград (684 лв.). Под 700 лв. вече е заплатата и в Хасково - 687 лв., и Силистра - 681 лв.

Около 700 лв. се въртят възнагражденията в Кърджали (706 лв.), Смолян (725 лв.), Сливен (725 лв.), Плевен (735 лв.). Дори Търговище, където често безработицата е в пъти по-висока от средната за страната, има 749 лв. средна заплата за юни. Горе-долу такова е заплащането и в Добрич (750 лв.), Шумен (761 лв.), Бургас (746 лв.), Велико Търново (746 лв.).

С 1264 лв. средно възнаграждение за юни столицата е на "светлинни години" дори от другите смятани за богати райони на страната. Само в още една област заплатата надхвърля 900 лв. - Стара Загора (949 лв. за юни). Другото изключение - Враца, през юни отбелязва спад на средното възнаграждение до 878 лв. (при 934 лв. за май. Софийска област е с 872 лв. средно възнаграждение за юни. Добре стои и Варна с 870 лв. средна заплата, а Пловдив и Габрово довършват "клуба" на областите с над 800 лв. заплата, съответно с 835 и 810 лв. за юни.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (26)

  • 1
    Ст
    стиснати бизнесмени
    63 -5
    08:27, 22 авг 2016
    Така е, като хасковските кауни дето се правят на собственици, фирмаджии и началници не плащат заплати на хората. Това в Хасково да идеш на интервю за работа и да попиташ за заплатата - направо си нахокан. Как така ще питаш за заплата - я да те видим първо какво можеш. Във цивилизованите страни работните места се обявяват със заплащането към тях. Ако по късно покажеш много добри умения, заплатата скача. Ако си негозен за тая работа обаче никой няма да те търпи - така самият работник има интерес да работи професионално и да си потдържа нивото. Не проумяха хасковските работодатели, че човек първо работи за пари, търси сносни условия на работа и най-важното има физически капацитет. Не може да издевателстваш непрекъснато над работника, да удължаваш работния ден и да му плащаш жълти стотинки. То глад, глад - ама ни всичко се издържа.
    • Ст
      Стиснат бизнесмен
      4 -27
      17:28, 22 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Та
    Така е
    40 -2
    09:16, 22 авг 2016
    И после самите фирмаджии се оплакват че в хасковско няма читави хора за работа. Ами, създайте я тази горда работническа класа. Все пак, има и добри примери в някои от предприятията на региона! То вероятно и заради тях средната РЗ е толкова голяма де. Шивашките цехове и такситата никак не дават добри заплати, за даскали и лекари също не говорим...
  • 3
    Бо
    Боян
    30 0
    10:01, 22 авг 2016
    Така е с новоизлюпените "Бизнезмени"
  • 4
    Аг
    Агент Скъли
    11 -18
    10:56, 22 авг 2016
    Айде да си извадите сърповете и чуковете от главич... Виж коментара
  • 5
    Ми
    Мира
    32 -2
    11:01, 22 авг 2016
    Дълги години работех в известна хасковска фирма без нито един почивен ден- седем дена седмично и без платен отпуск. За болнични да не говорим. Ако се налагаше да отсъствам, трябваше да се уговоря с колежка да ме замести, а после да й върна смяната - да работя 16 часа. Заплатата беше 500 лв за 30 дена месечно и шефът не искаше да ни дава почивни дни, защото така трябвало да ни намали заплатите и сме щели да напуснем. В крайна сметка пак напуснахме, защото бяхме на предела на физическите си възможности. Документално обаче всичко беше наред - ведомост, заповеди за отпуски...И се подписвахме, поради страх да не загубим работната си позиция. А шефът повтаряше, че има опашка от чакащи за нашите места...
    • Ма
      МАНГО
      21 -4
      14:54, 22 авг 2016
      Вие знаете ли къде се намира Инспекцията по труда?
    • Ко
      коя фирма
      16 0
      00:29, 23 авг 2016
      Напиши коя е тази фирма де ,да знаем и да я избягваме .
  • 6
    Ма
    МАНГО
    23 -1
    14:52, 22 авг 2016
    Съжелявам, но ще го кажа - и заради такива като Вас сме на това дереже. Сега, като почнете да се оправдавате, знаите че е само пред собствената Ви съвест. Дали сте си Д-то под наем - винаги ще се намери кой да го .....

    П.П. Ей затова се радвам, че идват такива като Язаки - ще оберат "шлаката", която предпочита да работи за без пари, само и само да не седи в къщи. А всички други т.нар."работодатели" ще усетят каква е цената нва труда на всеки, който има поне малко достойнство.
    • Ик
      Икономист
      5 -23
      15:32, 22 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ne
      neikonomist
      20 0
      17:29, 22 авг 2016
      Личи ти, че си икономист и без да го пишеш. Сметки, но без кръчмар! Сервитьорката сервира на колкото клиенти има в заведението, а клиенти има в заведения с някакво преимущество, да кажем цени или музика. Фирмата която само от заплати спестява за да продава на нормални цени в крайна сметка губи и от качеството, защото или има текучество или има изхабени работници. Това е все едно да купиш материали за да строиш къща и да наемеш калпави майстори. Всяко нещо трябва да е премерено с ползи и загуби, а не със силови решения и заплахи като в България. Алчността на простака уби страната.
  • 7
    Ба
    Бащицата
    18 -1
    15:07, 22 авг 2016
    Средната работна заплата в Хасковска област е само на 40 лева от най-ниското средно възнаграждение у нас...
    Ура!Това което сътворих е безсмъртно!
  • 8
    Мъ
    Мързелуващ
    19 -1
    15:36, 22 авг 2016
    Манията по Ядзаки е обзела всички. Но. Има едно голямо НО. Огромната част от желаещите да работят там не са и чували за работа в производство. Влизане по час , почивка - по час , обяд - по час , да пикаеш - по час. И норма всеки ден.
  • 9
    За
    Защо така
    21 0
    16:02, 22 авг 2016
    За частниците донякъде е разбираемо - те освен от евтини некачествени материали и от труд на работниците от друго не могат да пестят. Но за началници и директори на институции - това няма как да се обясни. Те режат хората си в заплатите, за да има за тях самите и за кръга от техните приближени. По никакъв начин не ценят труда на хора, които не са им симпатични, които се обаждат с различни идеи, които си гледат работата и без необходимата техническа обезпеченост! Такива прости селяни и селянки седнали на директорския стол не признават чужд професионализъм и чужди идеи. Заплатата е възможно най-ниската за длъжността - все пак няма как да избягат от това законово правило, защото са на светло. Но останалото отношение е точно като на стиснат частник - не ти се разрешава да отсъстваш, децата ти не са деца, нямаш задължения и проблеми извън работата, не можеш да боледуваш, през отпуск ако ти се разпише си на повикване - и ако не идваш всеки път - ти се казва в прав текст, че ще си търси друг за твоето място! И всичко това търпиш за пари на долния праг на бедността! и как ще прогресира града!
    • Не
      Незапознат
      1 -10
      21:45, 22 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 10
    До
    До Манго
    24 0
    16:23, 22 авг 2016
    И като има инспекция по труда какво прави - ами нали тези от инспекцията и те от частниците си получават "сухото". То в тоя град на една заплата не се кара. Пък те горките освен това са и в неизгодната позиция да "застрашат" поне теоретично незаконните действия на много работодатели, повече от които се "големи" бизнесмени и със връзки или политически чадър! Да ти имам инспекията по труда. Нищо не прави - дори на многократни сигнали не се отзовава! Пък ако някой подаде поименно сигнал - веднага изпортен на работодателя и си отива. Е тва хасковски етичен кодекс! За трудовия да не говорим!
  • 11
    В пленената държава, на пленниците им плащат до толкова до колкото да си посрещнат сметките си за вода, ток, телефон, телевизия, нет, 3 дена на морето през лятото и едно средно напиване месечно с приятелск/-о, и семейств/-о. Някои от пленниците получават и по - високи заплати номинално за определен период от време, но де факто тези тези по - високи заплати са изработени двойно и тройно, щото поне в Хасково няма кой да ти плати заработеното, ако не ти забърше поне половината от него.
  • 12
    До
    До незапознат
    13 0
    07:56, 23 авг 2016
    Очевидно си незапознат! ЗА лекари не говори - те са някакъв търговски хибрид. А за работно време да не говорим - идват на работа като се наспят. Един-два часа в отделението, после два часа в поликлиниката и четири-пет в частния кабинет! Ами да - много са закъсали горките - на три места трябва да работят!!! Кой им виси над главата и ги управлява конкретно! Учителите - и те до обяд на работа! И вечно мрънкат колко са изхабени и изтощени. Дори не желаят работа допълнителна да подхванат - щото не им се работи! О, извинете - пропускам частните уроци!!! Общият работник - да, най-ниското ниво и с най-ниско заплащане - ама началника едва ли седи до него като мете! Може човешки да си каже две думи със съседният метач или чистач! Никой не е идиот да вярва че живота е справедлив. За да не се сгромоляса всичко е нужна поне елементарна култура на поведение - по малко да се крещи, по прикрито да се краде и от време на време да се проявява човещина.
    • Не
      Незапознат
      5 0
      01:41, 24 авг 2016
      Добре изразени констатации и определено поднесени въздействащо.Харесаха ми! Определено ми харесаха!Като гледам положителните вотове и на болшинството. Дали това което сте написали е така или не нека да не спорим.Определено хората работещи тези професии няма да са съгласни с вас.Същественното е че те а и всички останали които работят каквато и да е работа винаги са недоволни от нещо. Или от някой.Обвиняваме се едни на други че не си вършим съвестно задълженията за които ни се плаща.Или пък че сме тормозени от началници и други по-висше стоящи от нас в ерархията на работното ни място.Но независимо дали имаме основание или не не можем на практика нищо законово да направим.Ето вижте
      по долу в коментарите това леке лепнало етикет за себе си ''Работодател''
      колко е нагъл.Преди време бяха го закопали защото се беше обявил против
      майчинството.По точно че много време давал закона.И какво?Да виждате
      някаква промяна в него?Как на такъв тип чието око е само в парата ще обясните какво е''елементарна култура на поведение''?Мисълта ми е че след като всичко е срещу теб по-практичният и оптимален начин е не да ругаеш и да тровиш нервите си а да намериш начин да използваш слабостите на кръвопиеца ''Работодател''срещу него.Да го накараш да разбере че колкото повече ви притиска до стената и не ви оставя изход верятността да го стиснете за гушата се увеличава.Това е образно казано не в буквалният смисъл.Не че това е хубаво.Но ако някой може да предложи по добър вариант нека да го сподели.Ще завърша с това че всичо вече се е сгромолясало.Или
      поне е в начлото.Назовете поне една институция или поне нещо което да е
      както трябва.А хората които могат да обърнат това статукво бягат в чужбина.
  • 13
    Пр
    Пробвайте
    11 0
    08:11, 23 авг 2016
    Следващият път като не ви дават отпуска, или болнични, или като ви извикат по време на отпуск се обадете в иснпекцията по труда и ги извикайте. Глобите са много солени за работодетеля! Той няма право да ви отказва отпуск, болничните изобщо не зависят от него - хвърляте си болничния лист и се врътвате! А по време на отпуск си изключвате молибния и да видим как ще ви намери! И работодателя няма право да ви прекратява отпуск. Вземете прочетет кодекса на труда в часта за правата на работника - не е толкова много и не се примирявайте с тормоз!
    • Ра
      РАБОТОДАТЕЛ
      1 -16
      08:45, 23 авг 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • До
      до РАБОТОДАТЕЛ
      12 0
      10:18, 23 авг 2016
      Ти за кодекс на труда чувал ли си.Знаеш ли че по него работника има право на 20 РАБОТНИ(не общо 20 дни, а 20 РАБОТНИ дни-от понеделник до петък е работната седмица,40 часова пак според кодекса на труда), платен годишен отпуск !
  • 14
    Аб
    Абе РАБОТОДАТЕЛ
    13 0
    11:51, 23 авг 2016
    Абе мошеник, да ти имам простата селска логика - като можел да изкара две седмици без служител в отпуска! На служителя му се полага отпуска! Защото е човешко същество - има право да почива. Защото когато е на работа, такива кръвопийци като тебе му изпиват здравето. Ти да не си от тия, дето по всяко време могат да излязат от работа, да свършат и лични задачи и домашни задължения. Ама служителя не може в работно време! Ти можеш да ходиш на почивка нали, ама служителя не може като е на работа, ако изобщо му плащаш, за да си го позволи! Ти можеш да идееш на лекар или зъболекар през деня, нали. Ама служителя трябва да чака края на работния ден! А служителя има и семейство, обикновено - и други за които да се грижи. За всяко нещо служителя трябва да ти се моли, че иначе не се чувстваш велик! Значи ти ще вържеш на 10, или 12 часов работен ден. Ще му даваш да работи двойно, щото пестиш от работни заплати за повече персонал, и ще ругаеш ако си поиска отпуска, защото найстина не можеш без него - ти на един или двама хора даваш работа за вършене от 3-4 човека! Ето за това ще си на зор като служителят е в отпуск. Защото не цениш чуждия труд. От такива работодетели като тебе са на тоя хал заплатите и правата на трудещите се. Само че има новина - хората все по-малко се съгласяват да работят за такива тикви като тебе!
  • 15
    Им
    Има една директорка
    9 0
    12:06, 23 авг 2016
    Има една директорка в града, вече окопала се - направо Усойница. По същия начин се отнася с хората си. Непрекъснато мрънка, че имали отпуски да ползват. Забранява боледуването и ползването на болнични! В никакъв случай да не се отсъства от работа. Тези неща са запазени за кръга и от новоназначени дружки, които могат да ползват такива привилегии - те могата да боледуват, да ходят на почивки в чужбина,по курорти и "лечения". Ако друг посмее да и представи болничен лист - следва един дълъг анализ - тя колко била принципна, колко човекът бил бил здрав, и как симулирал, и как нямал право на нищо! Който умее да слуша, чува и заплахите между думите. Е, тази проклета женица наистина пие кръвчицата и здравето на колектива вече две години. Ако има някаква справедливост свише, дано да и се връща по същия начин - и нея и на децата й. За всички злини, които е сътворила!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 16
    Ня
    Няма
    6 0
    20:52, 23 авг 2016
    Няма ненаказан от съдбата зъл ръководител или директор. Въпросът е, дали те си вземат поука или продължават да унищожават човешки животи и своя собствен. За такива морални престъпления доживотен затвор няма - но има граждански съд и съвест и една СЪДБА над всички. И тя е справедлива!
  • 17
    На
    Нагли работодатели
    3 0
    10:16, 25 авг 2016
    Защо всеки завъртял някакъв бизнес си мисли че велик. Да, обикновено са по находчиви и предприемчиви хора. НО с това май качествата им се изчерпват. Сами са решили, че ще рискувати и ще си вадят хляба с частна дейност - дали поради липса на друга работа или поради желанието да нямат друг началник освен себе си. Не е редно да злобеят по адрес на работниците и служителите, които наемат - виждаш ли,те били собствениците и всичките грижи били техни, заспивалии се събуждали със бизнес проблемите. Ами уважаеми частници - всички имаме проблеми. Някои повече, други по-малко. Някои не спат от грижи, други се борят с тях. На повечето фирми бизнеса върви и имат някакви печалби, точно защото пестят от заплати на служителите. Вие т.н. работодатели като влезете магазин - за две кили сирене цената за едно кило ли плащате? Като почивате на ол инклузив - за цяла почивка ли плащате или за половин? Ами как така ще удължавате на служителя работния ден и няма да му платите извънреден труд. Пазарния принцип е ясен - колкото консумираш - толкова плащаш. Трудът е стока! За труд се плаща. Хем имате нужда от работници, хем не искате даплащате полагащато се! От къде на къде! Когато вие изкарате един месец с това,което плащате на един ваш служител и ви останат пари - тогава мрънкайте колко много им плащате за малко труд. НАГЛЕЦИ!
Последни новини