От х:

Днес в x:

Уникална Мирела Демирева със сребро от олимпиадата

Мирела Демирева направи уникално състезание в скока на височина и спечели сребърен медал от олимпиадата в Рио. 20 години след титлата на Стефка Костадинова отново имаме отличие в тази дисциплина.

Мирела направи един фаул на първата височина от 188 см, което и струва може би титлата. След това от първи опит стигна до 197 см. Там състезанието приключи. Първа стана Рут Бейтия от Испания, която преодоля всичко от раз. Трета се нареди Бланка Власич от Хърватия, а четвърта е американката Шонте Лоу.

Мирела Демирева е родена е на 28 септември 1989 г. в семейството на лекоатлети. Баща ѝ е европейски шампион за юноши на 400 метра бягане с препятствия (1981). Майка ѝ Валя е част от българската щафета 4 х100 метра, която се класира 4-та на Световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г. и 5-та на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Началните си стъпки в леката атлетика Мирела прави в ранна детска възраст. Пръв треньор от онези времена е Антон Бонов, след него се подготвя при Румяна Ценова, а след това и при Любомир Запрянов.

От 2004 г. Демирева се подготвя при треньорката в скок на височина Лиляна Видева.

През 2009 г. стара контузия в глезена довежда до счупване на парченца от едната става, което е в основата на неуспешното представяне на европейското за кадети в град Каунас, Литва. Оперирана е още същата година и следва период на продължително и тежко възстановяване продължило осемнадесет месеца.

Спортен мениджър на Демирева е холандецът Щефан Крейкамп. От 2014 година тя се подготвя под ръководството на  друго „лале“ Рини ван Лееуин. Съвместната им работа дава резултат по-рано през тази година, когато Мирела завоюва сребърния медал от Европейското първенство в Амстердам. 

Така всички пътища стигат до Рио, където скачачката ни прави състезанието на живота си и след безпогрешен опит на 197 см. се окичва със сребърния олимпийски медал.

 Успехи в скока на височина

2006 г. — балканска шампионка за младша възраст в Истанбул, Турция;

2007 г. — бронзов медал на Световното първенство по лека атлетика за девойки в Хенгело, Нидерландия;

2008 г. — сребърен медал на Световното първенство по лека атлетика за девойки в Бидгошч, Полша;

2008 г. — балканска шампионка за девойки в Бурса, Турция, но не успява да спечели олимпийска квота за игрите в Пекин през 2010 г.;

2009 г. — седмо място със 183 см на европейското за кадетки под 23 години в Каунас, Литва;

2011 г. — златен медал на международния турнир по лека атлетика в Люксембург (най-добър опит на 185 см).

2012 г – осмо място от Европейското първенство

2013 г – седмо място от Европейското първенство в зала

2016 г – сребърна медалистка от Европейското първенство в Амстердам

2016 г- сребърна медалистка от Олимпиадата в Рио!

Източник: topsport.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини