От х:

Днес в x:

Изхвърлят корнишони в дерето заради евтин внос

    Евтин внос на корнишони от Македония принуди родни производители да изхвърлят стоката си в дерета или да я раздават на близки и познати за храна на животните. За това се жалваха наши зеленчукопроизводители, които отказаха да бъдат снимани и цитирани, за да не влизат в полезрението на данъчните и Инспекцията по труда. Такава беше реакцията на повечето земеделци край хасковското село Конуш, които настръхваха при вида на фотоапарат. Работници и работодатели се притесняват от масовите проверки от Инспекцията по труда за сключени еднодневни трудови договори, които допълно ги натоварвали с разходи.

    Производителите обаче са единодушни, че „няма държава“. „Скъсват ни от проверки, а държавата не осигурява пазар за продукцията“, жалва се млад мъж, който отглежда корнишони. Той обясни, че тази година вносът от Македония тотално е сринал пазара на зеленчуци. „Цената на едро беше паднала до 45 стотинки на килограм за първо качество, а второто вървеше по 15 стотинки“, добави мъжът. „Това е изключително евтино и продавайки стоката си на толкова ниски цени, не можем да си покрием огромните разходи - за поливки, бране, пръскане, гориво и други“, категорични бяха и негови колеги. Сега цената на едро била малко по-висока, но въпреки това пак не била изгодна. Малко преди края на сезона килограмът първо качество върви по 55 стотинки, второто е между 30 и 45 стотинки, а цената за купувачите на дребно е левче.

    Освен от ниските цени търговците се оплакаха още от слаб интерес от купувачите, въпреки че по пътя за граничен пункт „Маказа“ дневно минават стотици автомобили. Дневно продавали по 100-тина килограма корнишони, при това в силни дни. Иначе тази година продукцията била добра и като количество, и като качество.

    „Зимата не може без буркани с краставички“, категорични са купувачи, за които приготвянето на зимнина било неизбежно. „Те са идеално мезе за ракийка в студените дни – от кило, канче, до бурканче, в зависимост от компанията“, шегуваха се крайпътни търговци.

    Сезонът се оказа благодатен и за производителите на капия, които се похвалиха с изключително добра реколта. Чушките в чувалите им са около педя.

    При вида на репортери берачите на корнишони, капия и други зеленчуци масово се криеха от обектива. Една от младите работнички пък предвидливо беше облякла тениска с надпис „No cameras please” (Без камери моля). Те обаче са категорични, че държавата трябва да се намеси, като ограничи вноса от чужбина. Иначе ще останат само с желанието си да се върне времето на министър-председателя Стефан Стамболов, който през управлението си (1887 – 1894) въведе Закон за защита на родното производство, с който се е толерирал износът на продукция, а вносът се е товарел с мита.

    Ива Иванова  

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ха
      хасковския моряк
      12 -9
      13:02, 22 авг 2016
      Защо чак толкова далеч отиват --ст Стамболов --по добре е да се върне бай Тодор
    • 2
      Ня
      Някой
      16 -11
      13:45, 22 авг 2016
      Пазарът е свободен, Направете си скъп износ:Д
    • 3
      Ли
      лиско
      23 -4
      15:15, 22 авг 2016
      Пазарът е свободен, но Македония и Турция не са в ЕС. Държавата е силна във вземането, но далече от това да защити собствените си граждани! Затова България ще изчезне!
    • 4
      Ко
      коцето
      22 -4
      15:33, 22 авг 2016
      Много ми е интересно как решават каква цена им е изгодна!Край пътя искат по-високи цени отколкото на пазара!
    • 5
      Nc
      NCP
      8 -7
      16:32, 22 авг 2016
      Е, да ама не се сещаш, че на пътя са пресни, пресни - току-ща наберани, а не са от два-три дена, както на пазара
      • Ко
        коцето
        9 -3
        21:02, 22 авг 2016
        Пресни,пресни колко да са пресни...Няма данъци ,няма такси и сме на загуба,но защо ли сеем пак?!
    Последни новини