От х:

Днес в x:

Олимпийска шампионка се разплака заради източването на язовир "Пчелина"

"Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен. Жалко, всичко е една голяма лъжа и измама. Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типичино по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката за перспективата на язовира. Държавата е много далеч от нас, а ние останахме сираци. Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката".

Тази емоционална изповед на олимпийската ни шампионка по гребане от Пекин Румяна Нейкова обиколи Facebook, след като Actualno.com публикува материал как язовир "Пчелина" е заплашен от тотално източване. 

Вече има официално внесена жалба от жители и собственици на имоти в Община Ковачевци. Тя е отправена към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с копие до Министерския съвет, до Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което стопанисва язовира, до Басейновите дирекции Западнобеломорски и Дунавски район, до Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" и до кмета на Община Ковачевци г-н Васил Станимиров. "Съобразно Закона за водите, апелираме за Вашето съдействие да бъде извършена проверка по случая с оглед предписване и предприемане на мерки за предотвратяване на заплахата за биоразнообразието, както и за възстановяване на екологичното равновесие в района на язовир "Пчелина". Молим за спешна заповед за спиране на източването на язовир Пчелина, докато трае проверката, с цел ограничаване на щетите", пишат жалбоподателите до екоминистъра Ивелина Василева.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини