От х:

Днес в x:

Твърдолинеен молла е новият лидер на талибаните в Афганистан

Заместникът на убития миналата събота молла Ахтар Мансур е новият водач на талибаните. Молла Хайбатула Ахунзада е богослов и бивш представител на талибанското правосъдие.

Молла Хайбатула е третият лидер на религиозното движение след основаването му в началото на 90-те години. Първият – молла Мухамад Омар, беше и ръководител на Ислямското емирство в Афганистан, основано през 1996 г.

Издирван безрезултатно от американската армия след инвазията през есента на 2001 г., по непотвърдена информация той умира от естествена смърт в Пакистан през 2013 г.

Талибаните съобщиха за смъртта му едва миналия юли, а през август за нов лидер беше избран молла Ахтар Мансур. По-късно той пък беше ликвидиран от американски безпилотен самолет.

Молла Хайбатула беше избран след тридневно заседание на шурата (бел.ред. – ръководното събрание на талибаните). По неофициални сведения предшественикът му – молла Ахтар, го е посочил за свой приемник. И двамата са от провинция Кандахар.

Дълги години Хайбатула Ахунзада е живял в изгнание в Пакистан. Семейството му бяга там по време на съветската окупация (1979-1986). След американското нашествие през 2001 г. отново бяга в Пакистан, където през последните години е бил имам на джамия. Също така е отговарял по правните въпроси на ислямистките бунтовници.

По все още противоречиви информации от Афганистан новият лидер на талибаните ще продължи въоръжената борба без да води преговори с правителството за слагане на край на гражданската война в страната. За това подсказва и преизбирането на двамата му заместници.

Единият е Сираджудин Хакани – лидер на влиятелния клан Хакани и на едноименната мрежа, която е сходна по идеи с движението на талибаните. Другият му заместник ще бъде синът на основателя на талибанското движение молла Мухамад Омар – молла Якуб.

Успоредно с оповестяването на новия си лидер, талибаните извършиха нов самоубийствен атентат в столицата Кабул. Камикадзе се взриви край автобус със служители на градския съд. Загинаха най-малко 10 души, а ранените са десетки. Нападението е било извършено като отмъщение за екзекуцията на шестима бойци ислямисти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини