От х:

Днес в x:

Турски гости пълнят хотелите в Хасковски регион

Най-многобройната група гости чужденци в Хасковски регион е турската. Поне що се отнася до оставането за повече от един ден. Според статистиката през последния наблюдаван месец –март, гражданите на Турция, посетили областта са 76.9% от всички дошли в региона отвъд граница. Следващата група по численост е гръцката, която представлява 8.8 % от гостите. Следват немци- 3.7 % от всички чужденци, нощували в региона, гражданите на  Румъния са с дял 1.4 на сто, а тези от Русия - 1.2 %.

Турците и гърците са логично най-голямата група предвид близостта на държавите с пограничната Хасковска област.

Още преди време стана ясно, че повечето от турските гости пристигат в района на Свиленград с цел хазартен туризъм. Когато са в областния Хасково също пълнят казината. Друго любимо място за тях са големите вериги хранителни и магазини за бяла техника, които предлагат продукти далеч под цените в родината им.

Според данните от статистиката, през март 2016 г. в областта  е регистрирано увеличение спрямо същия месец на миналата година на нощувките. Повече с  24.6% са останалите да спят в местата за настаняване български граждани, а чужденците, пренощували в региона са с  21.6% повече.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване е  8 565, което е ръст с 23.8% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Пренощувалите в местата за настаняване през март тази година се увеличават с близо 20 % в сравнение със същия месец на 2015 г. и достигат 5 661.

Относителният дял на българите е 72.4% от всички пренощували лица, като по-голямата част от тях -63.0% са нощували в хотели с 3 или 4 и 5 звезди и са реализирали средно 1.4 нощувки.

Хотелиерите от региона са имали приходи от нощувки в общ размер на около  350 000 лв. Чужденците са оставили в местния хотелиерски бранш близо 100 000 лева от общата сума. Българите обаче са похарчили близо 250 000 лева за нощувки.

В сравнение с март 2015 г. е регистрирано увеличение на приходи от нощувки с 27.0%, съответно от чужденци - с 31.7% и от български граждани - с 25.3%.

Данните показват, че най-предпочитани за наемане на стая са хотелите с  3 звезди. В тях са били 53.4% от нощувките на чужденци и близо  54% - на българските граждани.

 Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини