От х:

Днес в x:

“Алхимици“ се качват отново на сцената за 50-годишен юбилей

    Спомняте ли си вокално-инструменталния ансамбъл “Алхимици“? Със сигурност хората от предишното поколение ще отговорят с „да“. А за по-младите представянето им звучи така: „Алхимици“ са символ на младост, себеотдаване и пример за сбъднати мечти.

    Изкачили всички възможни музикални върхове от създаването си през 1966 година до активния си музикален живот, днес „Алхимици“ се събират отново. За да отпразнуват 50-годишния си юбилей. Концертът им е на сцената на театъра в Димитровград тази вечер от 19 часа.

    Съставът от хасковски и димитровградски музиканти и вокалисти е най-многобройният не само у нас, но и на Балканите през 60-те години.

    Водена от младия музикален педагог и композитор Борис Вълканов още в началото полетът към публиката на групата е необратим. Редуват се концерт, след концерт, все по-многобройна публика и пълен списък с участия. Още в първите години от съществуването си „Алхимиците“ обикалят цяла България, а където се появят става истински фурор.

    А името им идва със стремежите им. Кръстник на състава е инж. Димитър Попов, който развълнуван след един от концертите на младоците им казва: Вие сте като алхимиците-вечно търсите нещо...

    А след хубавите създадени песни и безкрайните овации, не закъсняват и признанията. „Алхимици“ имат 25 златни медала от различи конкурси и фестивали у нас и в чужбина.Стават толкова известни, че дори БНТ прави филм за тях.

    А когато отиват на концерт в Димитровград, ССР, публиката толкова ги харесва, че съветската тогава музикална дирекция, ги моли да останат на турне из страната и те тръгват буквално на следващия ден след участието си на обиколка.

    Заради представителността си стават и посланици на мира на България в Алжир.

    През всичките година повече от 120 музиканти преминават през школата на „Алхимиците“. Някои от тях ще се качат на сцената тази вечер.

    А концертът им обещава да е незабравим. Той ще е с участието на Забавно-духовия оркестър -Димитровград с диригент Митя Йорданов.

    Под името Вокална група ветерани от ВИА “Алхимици“ със спомени назад и с поглед напред в дните ще ни върнат Яна Вълканова, участвала още в първите стъпки на състава през 60-те години на миналия век, Росица Боева, Аделина Грозева, Веселин Грозев и създателят на групата и дългогодишен неин ръководител Борис Вълканов. В соло секцията влизат: Найден Найденов, Мария Арнаудова, Тенчо Тенев, Росица Боева, Вайтин Шериф и младата певица Кристин Стефанова.

    В програмата са включени авторски песни и част от изпълняваните композиции и на други автори в репертоара на състава през годините.

    „Едно музикално пътешествие през годините с песните на „ Алхимици“. Така звучи поканата за тази вечер.

    А очакванията-те са за вас, предстоящата емоция -също.

    За 50-годишиня юбилей,  "Ахимици" вече получиха първия си подарък. Той е от сина на основателя и ръководител на групата Борис Вълканов-Петър Вълканов. Той възроди с нов аранжимент и записа една от  авторските песни на баща си, изпълнявана през годините и превърнала се в една от емблемите на " Алхимици".

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини