От х:

Днес в x:

Въоръжен ”пророк на Бога” е ранен от полицай във Вашингтон

Стрелба в туристическия център на Капитолия - сградата на Конгреса на САЩ във Вашингтон, предизвика паника в понеделник (местно време), съобщава "Фокус". Комплексът от сгради беше блокиран за кратко, се казва в обзор на агенцията. На посетителите и служителите не се позволяваше нито да влизат, нито да излизат от местата, на които се намират.

Ситуацията бързо беше овладяна, но службите за всеки случай обезопасиха периметъра около Белия дом.

Оказа се, че въоръжен мъж се е опитал да мине през детектора за метал на входа на центъра за посетители със скрит под сакото си пистолет. Когато устройството се задействало, мъжът извадил оръжието и го насочил към един от полицаите на входа. В този момент служителят на реда стрелял и ранил мъжа. 

Първоначално беше съобщено, че има пострадал полицай, но впоследствие тази информация не се потвърди. Леко ранена е жена, която била съвсем близо. 

Мъжът, който предизвика инцидента, се намира в болница. Той е претърпял операция, но за състоянието му не са съобщени подробности.

Американският Конгрес е във ваканция в понеделник за Великден, но през тази седмица в столицата на САЩ има много туристи.

Медии в американската столица са идентифицирали въоръжения мъж. Според Ей Би Си и Ен Бе Си той е Лари Доусън, проповедник от Антиок (Тенеси) и не за първи път причинява смущения в Капитолия.

През октомври м. г. Доусън е бил обвинен в незаконно поведение и нападение срещу офицер след като крещял "Аз съм пророк на Бога“ от балкона на Камарата на представителите.

Говорейки пред репортери след инцидента в понеделник в САЩ, шефът на полицията Матю Вердероса потвърди, че стрелецът е „известен“ на властите.

Една жена е била арестувана вчера по време на традиционното търкаляне на великденски яйца по моравата пред Белия дом, предадоха Ройтерс и БТА. Според Сикрет сървис (службата, която охранява президентите на САЩ) жената е опитала да премести временна преграда.

Арестът е станал приблизително по времето на изстрела в Капитолия, на около 3,4 км от Белия дом. Двата инцидента не са свързани, е уточнил служител на Сикрет сървис.

В САЩ няма заплаха от терористични атаки, подобни на извършените в Брюксел, се казва в отделна новина на «Фокус». Това уверение на пресслужбата на Белия дом е разпространено след среща на президента Обама с представители на антитерористичните звена и служби по сигурността

„На президента беше докладвано, че няма конкретна и достоверна разузнавателна информация на какъвто и да било план за извършване на подобни атаки в Съединените щати“, е обявила пресслужбата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини