От х:

Днес в x:

Инфарктно гласуване за такса „смет“ в Кърджали,ключови депесари напуснаха демонстративно сесията

    Инфарктно гласуване на Наредбата за местните данъци и такси,която регламентира нова методика за събиране на такса „смет“ спаси градът ни от затрупване с отпадъци. След многобройни консултации и кандърми 22 общински съветници от ДПС,БСП и РБ при нужни 21 прегласуваха исканите от кмета Хасан Азис промени. Те бяха приети на 28 декември 2015 г. с решение №9 на Об С,но бяха върнати за преразглеждане от областния управител Илия Илиев.

    Днес народните избраници първоначално отхвърлиха промените на градоначалника,но при повторно гласуване ги подкрепиха с условия комисия да търси по справедливи критерии за налога. Съветниците от ГЕРБ демонстративно напуснаха.Последваха ги ключови фигури в ДПС като общинският лидер Мухарем Мухарем,бившият председател на Общинския съвет Раиф Мустафа и бившият зам.кмет Юсеин Ахмед.

    Попитан как ще коментира поведението им кметът Хасан Азис който е и временен лидер на областната структура на ДПС заяви, че партията му поема своята отгорворност за работа на общинския съвет.Такава обаче трябва да поемат и другите формации. Той бе лаконичен,че що се отнася до поведението на съпартийците му има устав и общинското,областното и централното ръководства на ДПС ще се произнесат.

    След гласуването текстовете включени в Наредбата за местните данъци и такси ще позволят тази година такса „смет“ да се събира на базата на квадратен метър разгъната застроена площ, а не както досега върху данъчна оценка. Категорично бе отхвърлено това да става на базата на обитател, заради големият брой гурбетчии зад граница и записалите се изселници на кърджалийски адреси, въпреки волята на собствениците им.

    Секретарят на общинска администрация Сезгин Бекир поясни,че след като промените в Наредбата са приети в срок, дори и тя да бъде атакувана в съда от областния управител ще бъде в сила през годината и ще може да се събира такса „смет“

    Кметът Хасан Азис порица герберите за тяхното поведение и посочи,че опита да зарият града с боклюци ще рефлектира и върху тях.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини