От х:

Днес в x:

Земята се размина на косъм от удар с астероид

Тази вечер ще спите много по-добре след като разберете това ! Или може би не. Преди 2 дни астероид се приближи изключително близо до Земята. Но не в стил нежно любовно докосване, а като истински Армагедон.

Не се притеснявайте. Измъкнахме се на почти 15 милиона мили разстояние.

В събота астероид 86666 (2000 FL10) прелетя покрай Земята. Почти веднъж в седмицата покрай планетата ни прелетява астероид, така че това не бе нещо необичайно. Но 86666 бе по-различен от останалите с ширината си от 1.2-2.6 км и изключително бърза скорост от около 16.29 км/с.

За щастие траекторията му не се пресече с тази на Земята, разминахме се на 15 милиона мили разстояние. За сравнение луната е отдалечена на скромните 300 000 мили от нас. 15 милиона мили изглеждат доста далече, но за НАСА са си изключително близо.

Космическата агнеция съобщи, че 86666 не представлява непосредствена заплаха за Земята. Засега няма нужда да изпращаме Брус Уилис в космоса да ни спасява.

Засега не се очертават и други големи астероиди, които биха могли да ни застрашат, затова спете спокойно. Или недейте, знаейки че космосът е необятен и може да има други астероиди понесли се към нас с обезпокоителна скорост. Всъщност НАСА ги е включила в списък нарекла ги е Потенциално опасни астероиди. Списъкът наброява 1618, така че.....

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини