От х:

Днес в x:

В МБАЛ-Хасково: Разчистване на сметките преди преврата

    Две седмици преди окончателната си развръзка, борбата за ръководството на хасковската болница навлезе в етапа на откритото разчистване на сметките. В публичното пространство полетяха документи за състоянието на лечебното заведение от последните месеци, което пък предизвика не толкова документални и официални, но все пак красноречиви реакции. Благодарение на това, най-накрая започнаха да излизат наяве поне част от причините за гласения В МБАЛ преврат. Той се готви от два месеца и по план трябва да завърши на 29-ти септември на насроченото общо събрание на акционерите. Там, за втори път в рамките на тази година, ще бъде сменен изпълнителния директор на болницата и ще бъде прекроен управленския борд на лечебното заведение. В борбата за власт бяха ангажирани институции като съд, търговски регистър, министерство на здравеопазването, да не говорим за партийни централи. И никой, включително и засегнатите страни, не си направи труда да предложи поне елементарна версия на ставащото. Все едно е нормално през 4 месеца да се сменя директора на областната болница и то след 4-годишен период на стабилност и единовластие, при това при различни правителства. Никой не си направи труда да обясни причините за управленските катаклизми, дори един доктор изплувал внезапно като шеф, имаше високомерието да обяви, че ставащото в АД-то са вътрешни работи и външни нямало защо да си врат носа в тях. Все едно тия външни не му плащат заплатата и не издържат тая болница с данъците си. Така, превратаджиите така и не предложиха теория защо се разцепиха от колегите си, с които заедно смениха дългогодишния шеф Славчо Близнаков през май тази година. Тогава изглеждаха монолитни и надъхани в порива си да оправят болницата. Единството им не издържа даже едно лято.

    Версията за случващото се на нарочения за смяна изпълнителен шеф д-р Мариян Запрянов  е малко странна и намирисва на конспирация, което не значи че не е вярна. Накъсо казано, министърът на здравеопазването бил уведомен още през юли за порочни управленски практики и злоупотреби, включително финансови, в МБАЛ Хасково през периода януари 2013 - май 2015 г. Доклад в този смисъл е бил изготвен след подробен вътрешен одит и бил изпратен надлежно на министерството, което е принципал на лечебното заведение. Вместо обаче да предприеме мерки, министърът решил да смени приносителят на лошите вести в изборната година. Първият опит за разправа обаче бил изключително нескопосан. В средата на август, борда на директорите на болницата гласува освобождаването на изпълнителния шеф Мариан Запрянов с 3:2 гласа и смяната му с д-р Гелов при условие, че в устава на АД-то е изрично записано, че това става с 2/3 от гласовете, тоест нужна е била конфигурация от поне 4:1. В резултат търговският регистър отказа да впише новопредложения началник, а съда взе че потвърди решението му. Тогава рокадата бе насрочена за 29-ти септември под формата на общо събрание на акционерите. Те първо ще съкратят борда от 5-ма на 3-ма души, а после ще изберат нов изпълнтителен директор и това ще бъде окончателно. Поне до смяната на властта в държавата.

    Всичко това щеше да изглежда като не много логично, но законно решение от страна на принципала, ако вчера в избрани незнайно по какъв принцип национални медии не се появиха копия от доклада на хасковската болница до министерството. Медийната интерпретация е, че разкритията вървят ръка за ръка със ”скандални” назначения на министър Москов. В сайта АфералБГ директно намекват, че целта е МБАЛ да остане партиен проект и затова в него се месил лично депутат и лидер на политическата партия, която издигна предишното и сега критикувано ръководство на болницата. По хард внушенията са, че МБАЛ се пази като партийна касичка за тези и бъдещи избори. И витрина на управляващите, мърсена сега от неудобни разкрития.

    Политическа връзка се подчертава и от състава на превратаджийски настроения борд. В него има партийно обвързан доктор и бивш високопоставен държавен чиновник в Хасково, който след здравословна пауза от властта, изненадващо се преоткри като болничен директор. Те били най-гласовитите в настояванията незабавно да се вземе главата на дръзващият да мъти водата сегашен изпълнителен директор. За доклада по същество няма дума, дори за опровергаването му, нито пък са възприети някакви мерки като реакция на иначе сериозните констатации. Макар категорично да отрече той да го е подавал на медиите, поръчалият го д-р Запрянов потвърди лично заключенията на документа. Според него, те напълно обясняват свирепата реакция на опозиция и на министър. „Веднага след като подадохме доклада до министъра, началника на новия борд дойде да ми иска оставката от името и на останалите директори в борда. Понеже отказах, те спретнаха борд на директорите в София в кабинета на министъра. Не успяха да ме отстранят заради липсата на кворум, но насрочиха общо събрание с тази цел” коментира Запрянов.

    Въпросните нарушения, които споед Запрянов толкова са стреснали властта,  наистина звучат внушително. Обаче е странно, че са останали невидими за всички институции, които в посочения двугодишен период са се скъсали да проверяват хасковското лечебно заведение. То бе подложено на медицински одити, инспекции на Държавен финансов контрол, проверки на Касата/мнтогократни/. Излиза, че всички държавни служби са си затваряли очите за злоупотребите в болницата и е трябвало да дойде вътрешния одит на Мариян Запрянов за да ги разкрие. А всичко изглежда лесно за разкриване, защото мнозинството нередности са от любимия за контролните органи тип-документални.  Изтекли договори, продължени с анекс, който също е изтекъл.  Доставка на медицински консумативи без договор. Дейност на фирми свързвани с обслужването на МБАЛ-без договор. Липса на обявени общесвени поръчки, които са задължителни по ЗОП. Липси и излишъци във вече закрития медицински склад на стойност десетки хиляди левове. Завишени разходи за стопански консумативи достигащи 260 хиляди годишно. Канцелария за 38 хиляди лева годишно и медицински консумативи в размер на 1 млн 750 хиляди. За сравнение-парите за лекарства на цялата болница за 2014-та година са 2 млн и 300 хляди.  Вярно е, че в консумативите е вкарано всичко от бинт до скъпите стент-ове в кардиологията, но е несериозно да конкурират цените на лекарствата, смята директора. Но най-сериозното му обвинение обаче е за  разпределението на парите за ДМС/допълнително материално стимулиране/. Оказало се, че парите от най-голямото приходно перо-инвазивната кардиология, са били отклонявани в неизвестна посока в последните 2 години. А те са в пряка връзка с формирането на трудовите възнаграждения на ВСИЧКИ работещи в болницата. При това става дума не за някоя и друга хилядарка,  за 1млн.602 хил лева/ един милион и шестотин хиляди лева/. Няма обяснение къде са тези пари, но според вътршните правила за работна заплата и ДМС е трябвало да се предоставят за разпределение на всички лекари, медсестри и санитари в МБАЛ Хасково.  Заключението е подписано от главната счетоводителка на болницата Иванка Спасова.

    За да стане ясно колко сериозно е това твърдение, трябва да се припомни методът за формиране на трудовото възнаграждение в една държавна МБАЛ. По колективен трудов договор 55 % от цялата заработка отива именно за заплати и ДМС. Приносът на всяко отделение е различен, в зависимост от цената на изпълняваните клинични пътеки. Но най-голям е влогът именно от инвазивната кардиология, която е с най-скъпите пътеки. Съответно, отделението получава и най-високо ДМС, но остатък от парите му се разпределят за персонала на другите отделения. Може да не изглежда съвсем честно, но пък е солидарно. Иначе лекарите и сестрите от Очно и АГО трябваше да умират от глад с техните пътеки от по 300-400 лв на фона на 3-4 хилядните пътеки в кардиология и ортопедия например/има и по-големи/. Отцепването на най-доходоносното отделение от общия фонд работна заплата на практика удря по джоба на всички. По интересите на всички, включително и пациенти, пък трябва да удря и твърдението, подкрепено със справка в ДАКСИ, че член на директорския борд в държавната болница - д-р Гелов, е акционер в конкурентната частна болница Хигия. Дори и въпросния лекар да не стане по-голям шеф от това (изпълнителен директор), макар че на 29-ти всичко може да се очаква.

    Опозицията няма коментар.  Което съвсем естeствено поражда съмнение за задкулисие. Все пак къде през зъби, къде категорично, но все неофициално, противниците на Запрянов лансираха няколко контрааргумента. На първо място - кадруване. От болницата са изгонени кадри пречещи на новия курс. Сред тях е целия правен отдел в лицето на юристите Пламен Лeчев, Кристиян Иванов, а от няколко дни предизвестие е връчено и на най-известния от тях Таня Захариева. Тя трябва да освободи поста си до началото на октомври. Официалния мотив е, че първите не са си свършили работата при неподновените договори с доставчици и неподготвена документация по новите обществени поръчки. Захариева пък била хем юрист на болницата, хем на Здравната Каса. Което я поставяло в много интересна ситуация при делата които се водят в момента между болницата и Касата - няма как да защити почтенно и двамата си клиенти. Омахват се или се готви омахването и на други хора, което естествено бърка тези, с чиято проткция са назначени. Противниците на Запрянов го обвиняват, че така наречените проверки освен да злепоставят предишните/изпитана нашенска практика/, всъщност не са нищо повече от точене на болницата. Вътрешните проверки се правят от външни фирми, наети на тлъсти граждански договори. На подобен принцип били наемани и консултанти, които трябвало да правят стратегии за развитието на болницата. Що се отнася до резултата, той е повече от спорен, понеже е противоположен на официалния контрол.

    Под сурдинка обаче се разпространяват и други причини за гражданската война, които, много интересно, са отричани и от двете страни. А именно-меракът да бъдт осребрени болнични имоти в полза на заинтересовани страни  за финансиране на, да речем, политически начинания. И тук дори не става дума за прословутия хирургичен блок, където нещата при всички положения ще се проточат. А за имоти с по-висока степен на ликвидност, които обаче също са много изгодни. В болницата вече било получено писмо от министъра да се посочат онези болнични имоти, които не се използват активно от МБАЛ. По аналогия с други болници, целта е продажба на собствеността.

    Става дума например за един 6 декаров терен под АГО, за който навремето имаше план да бъде превърнат в автогара. Мястото е апетитно, а аргументите че никой не го искал защото било старо турско гробище са несериозни. Парите не миришат, както е казал един римски император, нито пък имат религия. Говори се и за застроен имот на Кенана в близост до старческия дом и т.н. За тези и други сделки е необходимо съдействие и съдействащи фактори в ръководството на МБАЛ АД Хасково. Както може да се очаква икономика и политика, а не медицина е причината за вътреболничната война.  В която май май няма невинни. Но ще има жертви и то повече от първите, които ще паднат на 29-ти септември.  Защото пластовете в МБАЛ тепърва почват да се разместват.

    Р.Ф.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини