От х:

Днес в x:

Трима българи арестувани в Унгария за камиона, пълен с мъртви бежанци

Трима българи са били арестувани в Унгария след като вчера в Австрия бе открит изоставен камион, пълен с телата на 71 мъртви емигранти, пише Би Би Си.

Според властите в Унгария, тримата българи са били шофьори на камиона, който е бил с унгарски регистрационни номера.

Превозното средство е било брандирано с логото на словашка фирма за колбаси, от която заявили, че камионът отдавна не бил техен.

Вчера в Австрия, в близост до границата с Унгария, бе открит камион, пълен с мъртви емигранти, най-вероятно от Сирия.

Трагедията коментира и германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че новината е разтърсила европейските лидери, които са обсъждали бежанската криза на среща на върха на балканските държави.

От Министерство на външните работи (МВнР) обясниха пред OFFNews, че в момента консулът ни проверява случая. Оттам добавиха, че ще съобщят, когато имат повече информация. По информация на Дневник първоначално са били задържани седем души, но четирима са били освободени. Разследването било насочено към трима - собственикът на камиона и двама, за които се предполага, че са карали през Унгария и Австрия. По-късно е било съобщено от полицията, че има и четвърти задържан - афганистанец.

Хладилният камион бе намерен паркиран на лентата за безопасност на магистралата Будапеща - Виена в четвъртък. Броят на загиналите беше първоначално оценен на 20 до 50. Телата са били частично разложени и полицията трябвало да изтегли  камиона до хладилен склад, преди да започне преброяване на телата и да се опитат да ги идентифицират. Били са направени аутопсии. Сред труповете има 8 на жени и 4 на деца, пише Тhe Star. Според публикацията най-малко двама от арестуваните са български граждани, а третият е с унгарските документи за самоличност, по данни на полицията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини