От х:

Днес в x:

БСП тръгва към властта в Кърджали с подписка на Девети септември

    БСП тръгва към властта в Кърджали с подписка за референдум за отделяне на града ,която стартира на Девети септември-сакрална за социалистите дата.Снощи конференцията на столетницата прие обръщение към кърджалийци да я подкрепят,за да се пречупи хегемонията на ДПС в управлението на общината.

    Форумът на социалистите определи листа от кандидати за съветници от шестнадесет души.Тя се води от областният и общински лидер Георги Кючуков,втори е членът на Изпълнителното бюро на Висшия съвет Милко Багдасаров,а трета синдикалната лидерка Иванка Караколева.

    Както се очакваше конференцията одобри номинацията на местното партийно ръководство, кандидат за кмет на Кърджали да бъде областният лидер Георги Кючуков.

    В словото си към конференцията Кючуков заяви:

    „Днес партията е изправена пред нови избори за местните органи на самоуправление и остават два месеца да се организира и подготви за тях. В последните няколко избора за местно самоуправление винаги сме били в основата на създаване на обединения, чийто фундаментален мотив е бил да се противопоставим на монопола  във властта на ДПС. Нашата последователност в годините отново ни накара да предприемем подобни действия и за тези избори. Знаете, че именно ние започнахме разговорите за обща кандидатура за кмет срещу кандидата на ДПС, осъзнавайки, че това е единствено възможният и доказано работещ вариант да се пречупи монополът във властта на ДПС. Нещо повече, предложихме максимално справедлива формула за това, кандидатът да не е партийно обвързан и да е равноотдалечен от всички политически партии, а всяка от тях да има самостоятелна листа за общински съветници. И, докато останалите политически структури приемаха идеята, но само ако се спази принципът за равната отдалеченост на бъдещата кандидатура, то партия ГЕРБ имаха друга, категорична позиция - тяхна тяснопартийна кандидатура.  Въпреки това ние от БСП, бяхме настоятелни и склонни към компромиси, дори отправихме писмена покана, като си осигурихме прозрачност на нашата инициатива чрез медиите, но политическото високомерие на ГЕРБ не се промени.

    Желанието на хората от нашия град нямаше особено значение за тях. Днес стана ясно защо! ГЕРБ и ДПС имат общ кандидат за кмет на община Нова Загора! Тези общи действия проличаха и при инициативата от наша страна да се предизвика референдум с цел обособяването на град Кърджали като самостоятелна община. Припомням, че групата на ГЕРБ подкрепиха предложението ни за разглеждане от общинския съвет само с три гласа от девет, колкото е съставът й. Въпросът е защо бе това отношение? Отговорът на народния представител Караянчева дойде бързо. Той беше колкото бърз, толкова и очакван, че видите ли тази инициатива била популизъм, че така  само щял да бъде мотивиран още повече електоратът на ДПС, че делим хората на граждани и селяни, че предизвикваме етнически вот и т.н. и т.н. И всичко това, за да бъдат заглушени икономическите аргументи, които изтъквахме:

    за по-справедливо разпределение на общинските приходите от данъци и такси;
     за възможностите, които дава Програмата за развитие на селските район;
     за специфичните проблеми на хората от селата и града”.

    Кючуков мотивира нуждата от подкрепа на подписката:

    „Нима не е популизъм да криеш всичко това от хората, за да обслужваш нечии политически интереси! Нима електоратът на ДПС не е бил винаги пределно мотивиран! Нима нашите уважавани съграждани с мюсюлманско вероизповедание по задължение трябва да гласуват само и единствено за ДПС, че да търпим обвинението, че предизвикваме етнически вот!? Нима !? Ние ще продължим с инициативата си и на 9-ти септември ще стартираме подписка за инициирането на референдум с въпрос: „Желаете ли град Кърджали да се обособи като самостоятелна община!?”. Убедени сме, че това ще носи много икономически ползи на региона, както сме убедени, че услужливото им премълчаване и преиначаване от страна на нашите политически опоненти с цел обслужването на политическите интереси на ДПС, е престъпление към всички наши съграждани, без значение как се казват и къде живеят те”.

    Партийният лидер на социалистите изрази опасения от купуването на гласове от политическите опоненти:

    „Не трябва да забравяме и очертаващото се в нови и все по-големи размери уродливо явление наречено „КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ”. Едва ли някой си прави илюзия, че сега управляващите ще преследват себе си, за да прекършат този процес. Напротив, трябва да бъдем готови и да запазим спокойствие, дори когато разберем, че наши близки или познати, са се изкушили за пари. В условията на безработица и безпаричие сме длъжни да отчитаме и това, като най-добрият ни съвет и препоръка към тях, може би, ще трябва да е да се взима всичко, което им се предлага, но да гласуват по съвест”.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини