От х:

Днес в x:

Хасковски медици лекуват онлайн, родители пращат детска кашлица на запис

    Интернет технологиите набират все по-голяма популярност, дори и в медицината. За това свидетелстват хасковски джипита. Нерядко се случва да контактувам с мои пациенти по Вайбър и Скайп, разказа специалистът по детски болести д-р Марио Янакиев и посочи, че интернет консултациите зачестяват все повече. Дори може да се каже, че близо 20% от пациенти ми избират този начин, признава хуманният лекар. Важно е да се подчертае обаче, че не при всички случаи може да се преглежда онлайн. Касае се за пациенти, които познавам добре и им имам доверие в обяснението на симптомите, обясни педиатърът.

    Използвайки този подход на лечение, медикът може да се ориентира на около 80% за диагнозата.

    Заради това интернет консултациите не са за предпочитане, но понякога са улеснение и за двете страни, особено когато пациентът е далече и няма възможност да отиде в кабинета на лекаря.

    „Случвало се е родители да ми изпращат снимки на гърлото на децата си, когато е било зачервено, обриви, шарки, дерматит и други заболявания, които имат външно изразени симптоми“, сподели д-р Янакиев. Когато се иска и второ мнение, родителите също често изпращат копие от изследванията на децата си.

    Така един опитен лекар или педиатър може да предприеме конкретно лечение. Друг лекар, който не пожела да бъде цитиран обаче разказа, че родители са му показали клип, в който се чува кашлицата на детето. Естествено, ако здравословното състояние не се подобрява в рамките на ден-два, е препоръчително лично посещение при специалист.

    Друга онлайн услуга, която набира популярност е записване за месечна консултация по интернет, каза още д-р Янакиев.

    Междувременно в разгара на лятото се наблюдава ръст на ентеровирусите, които преминават с повръщане, разстройство и температура. Те засягат, както деца, така и възрастни. Голяма част от заболелите са хора, връщащи се от българското и гръцкото море. Заради това е препоръчително да се спазва добра лична хигиена.

    При скупчване на много хора на едно място заразата се предава най-лесно. Желателно е една седмица преди море хората да посетят личния си лекар профилактично, при което може да се приеме хомеопатия за повишаване на имунитета. Хубавото обаче е, че тази година повръщането, което е най-големия мор при вирусите, се овладява сравнително бързо, за около 24 ч. Летните вируси не са за подценяване, тъй като не рядко водят до усложнения, предупреждават още хасковски специалисти.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини