От х:

Днес в x:

Запазено 25 години семе вади домати гиганти

    Домати гиганти берат тези дни семейство Кузмови от Хасково. Най-дребните от тях са по 1,100 кг. Миналия ден обаче съпругът Кузман откъснал домат, за който кило ракия идва малко. Грамаданецът тежи точно килограм и 627 грама. До него стандартен червен сочен плод е никаквите 126 грама

    Дворното място, където се раждат грамадните домати, е в местността Старите Демирлийски лозя край квартал Орфей. Плодородният двор е наследство от родителите на съпругата на Кузман - Недялка. Дългогодишната учителка, сега пенсионерка, е отговорник по поливането. Тя разкрива, че е интересна предисторията на гигантските домати. Семето за тях е от с. Сърница, кътано е 25 години. Намерили го в касетки, когато събирали багажа си при продажбата на бащината къща на Кузман. Нели има и рецепта как се яде такъв голям домат, предадена й от сусамци: реже се на тънки филийки и със всяка се отпиват по няколко глътки ракия, после пак една филийка...няколко глътки скоросмъртница и така...докато доматът свърши, или по-скоро - ракията.

    Огромните домати са от сорта, популярен в Сърница като „големи червени“. В градината си обаче Кузмови имат още няколко сорта, гледат „розови“ и „биволско сърце“, което е любимо на дъщерите им.

    Рецептата на Кузман е, че освен семената важна е и грижата, за да излязат читави и растенията. Съветът му към младите, решили да си отгледат свои корени домати от семе, е никога да не мият семенцата във вода, за да не пада ципата им, така те се запазват по-дълго време.

    В градината си имат и други гиганти - с пет от дренките им например можеш да напълни компотен буркан. Друга гордост на фамилията е старият лозов масив, създаден от предишния стопанин - бащата на  Нели - Георги. Той посадил 26 вида грозде, които и до днес Кузмови отглеждат. Историята на рода на Недялка разказват и фасулените стъбла в дворчето. Бобените семена са донесени през 1915 година от Доган Хисар, откъдето тръгва нейното родословно дърво. Наедно с най-основното в торбичката прабаба й сложила и фасуленото семе.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини