От х:

Днес в x:

Хасково между нови автобуси и тролеи на старо

    Хасково може да избира между чисто нови и екологично чисти превозни средства за градски транспорт и настоящите, купувани на старо возила. На вниманието на местната община през последните три дни бяха представени електромобили, чешко производство, които могат да осъществяват вътрешноградски, а в някои случаи и извънградски транспорт, без да отделят вредни емисии в околната среда и харчещи стотинки на курс. Транспортното средство повече прилича на тролей, защото се движи на ток. Но за разлика от морално остарялата технология на тролеите, на новото возило не му е необходима въздушна ел. мрежа, не изисква подстанции и раздут щат по поддръжката. Струва дори и по-евтино - около 400 хиляди евро, спрямо 490 хиляди за един нов тролей. Разбира се, в Хасково нови тролеи пристигат само на картинката, лепната върху старите, които са пенсионирани от по-големите общини и се харизват на Хасково за по 50-тина хиляди лева.


    За да убеждава, че новото си има предимство и техните електрически автобуси са една разумна инвестиция в здравето и бъдещето на хасковлии, лично представителят на фирмата производител Емил Кимак дойде днес в Хасково да презентира стоката си. Като модерен бизнесмен той харизал за половин седмица един от прототипите си да пробва хасковските улици. В периода четвъртък - събота миналата седмица електрическият бус навъртял 474 километра из Хасково, като за целта изхабил 302 киловата ток. По изчисленията на началника на „Тролейбусен транспорт“ Йордан Панев, това прави не повече от 60 лв. разход, несравнимо по-малко от аналогичния на тролеите за същия пробег.

    Новият електрически бус се зарежда от контакт с трифазен ток. Акумулаторът се пълни за 8 часа и стига за 180 до 220 километра. В случай на нужда може да се направи бързо зареждане за 20 минути, което ще увеличи пробега с още 50 %. Возилото може да развие до 100 км в час, макар че фабрично му е вграден таван от 85 км/ч. Тестовият модел е изминал 115 хил. километра, а оригиналната батерия е понижила капацитета си само с 4 %. Сами може да си представите какъв е нейният живот, коментира самия Кимак. Неговата фирма всъщност е просписобила возила и на метан, дизел и ток. Но чакаща за прием директива на Европейската комисия щяла да задължи извеждането от експлоатация на двигателите с вътрешно горене от градската среда и съответно чехите се ориентират само на ток. Предлагат продукцията си с включен безплатен тест-драйв в цяла България, след Хасково отиват за Пловдив.

    Въпреки изглеждащата изгодно екология на колела, вероятно Хасково няма да се възползва от опцията да купи електромобилите, освен ако не бъдат спечелени пари по европейска програма, коментираха от общината. 400 хиляди евро ни е много, особено на фона на 50 хиляди за тролеи на старо.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини