От х:

Днес в x:

Инспектори задържаха два камиона с незаконна дървесина, шофьорите избягаха

Два камиона, превозващи около 20 куб. метра иглолистна строителна дървесина, задържа мобилно звено към Югозападното държавно предприятие при проверката в местността Крива река, съобщиха от Министерството на земеделието.

Дървесината не е имала необходимите документи – общинска горска марка, каквато се изисква при добив от общински гори, и превозен билет. Шофьорите на двата камиона, в опит да осуетят задържането им, са избягали от мястото. В момента на мястото на произшествието има полиция.

Същевременно пък представителят на общинското звено, което отговаря за общинските гори в Копривщица, е пристигнал час и половина след като инспекторите от югозападното горско предприятие са задържали камионите. За да прикрие нарушението, той се е опитал да издаде "пост фактум" превозен билет за един от двата камиона, за което също са уведомени компетентните органи, съобщават от министерството.

Съобщението идва, след като преди дни ресорната комисия в парламента одобри въвеждането на 3-месечен мораториум върху износа на дървесина, която предстои да бъде одобрена и в пленарна зала. Земеделският министър пък коментира, че освен износа, голям проблем са зависимостите на много места между местната власт и тези, които добиват незаконно дървесината.

Инспектори от софийската дирекция по горите са изготвили констативен протокол за нарушение на Закона за горите.

От началото на декември 2014 г., когато се създадоха мобилните екипи, до 20 февруари 2015 г., във всички териториални поделения на Югозападното държавно горско предприятие те са проверили 637 обекта, 1252 превозни средства, 2887 ловци, 403 физически лица. Съставени са 95 акта за различни видове нарушения, задържани са 19 куб. м. строителна дървесина, колкото е и размерът на задържаната дървесина при акцията днес.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини