От х:

Днес в x:

Участниците в управлението са си лика-прилика, обяви Местан

Участниците в разнородната управленска коалиция са си лика-прилика и са съвсем хармонични и съвместими. Това обяви в декларация от трибуната в Народното събрание лидерът на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.

Тя е по повод постигната договорка в петък Патриотичният фронт да продължи да подкрепя правителството в замяна на назначаването на зам.-министър в Министерството на отбраната и на зам. областен управител на София-град, където имат назначения и от Народна партия "Свобода и достойнство" - част от Реформаторския блок, а също така и срещу прехвърлянето на новините на турски език от БНТ1 в БНТ2.

"В петък след седмици на напрежение в така или иначе невъзможното идеологически и ценностно мнозинство на четирипартийната коалиция четвъртата и петата политическа сила в Народното събрание се събраха в опит да спасят властта. Въпросът е за цената, която договориха тези политически сили", посочи Местан.

Според него при това положение един заместник-министър и един областен управител ще работят под пряк ксенофобски контрол.

"Жертвеният агнец на оцелялата власт е демокрацията", посочи Местан и подчерта, че ако новините на турски бъдат преместени, това няма да е отговорност само на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт, а и на "субекта на властта".

"Не е маловажен въпросът как две политически сили – четвъртата и петата, за първи път в 25-годишната история на прехода се събират и взимат решение, с което грубо, в нарушение на основните принципи за радиото и телевизията, нарушават независимостта. Къде е СЕМ, спи ли, не чува ли", попита риторично Местан.

Така според него ксенофобията ще се представя като политическа норма, защото случаят не е изолиран.

Категорично сме против генерализиарни етикети и дамги, с които се маргинализира цял етнос, посочи партийният лидер.

Ако Орхан Исмаилов трябва да остане като зам.-министър за сметка на новините на турски език, това не е принцип, а грозна сделка и аз не бих искал да бъда в положението на колегите от Патриотичния фронт, които ще носят товара на отговорността да са заместник-министри или областни управители за сметка на стратегически интереси, цели, права, допълни Местан.

Той упрекна министрите, които присъстваха в пленарна зала, заради започналото обсъждане на проектобюджета за 2015 г., че са против Слави Бинев да оглавява парламентарната комисия по култура и медии, но не са против с неговия глас да седят в министерските кресла.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мю
    мюмюн амед
    0 0
    16:34, 26 дек 2014
    Барабар с тебе Местане, и ти си вътре в играта.Не прави народа на будала.Червей
Последни новини