От х:

Днес в x:

Промяна в закона прецаква профи майките

Христина Стоянова повлече крак за стотици професионални майки в региона


Бизнесът с професионални майки, който в Хасковско придоби огромен размах, изненадващо бе спънат от промени в нормативната база. Допреди тази година националната стратегия изискваше скоростното извеждане на сираците от домовете, като единствената им алтернатива бяха професионалните приемни семейства, освен, разбира се, по-тромавото като административна процедура осиновяване. Заради масовото изграждане на Центрове за временно настаняване от семеен тип обаче се отвориха много места за лишените от родителски грижи. Първоначално в ЦНСТ-тата влизаха само деца с увреждания, но вече могат да се приемат и здрави. „Условията там са несравнимо по-добри и от битов характер, и като обгрижване“, обясни шефът на регионалната социална дирекция Стефан Манахилов. В резултат на пренасочването на децата 38 от регистрираните 108 професионални приемни семейства в Хасковско са останали без деца. За да бъдат осигурени питомци, по-рано през годината Социалните направиха постъпки за сираци от домовете в Стара Загора и дори бяха осигурени 6 такива. Впоследствие обаче потокът секва.

Професионалните приемни семейства се оказаха доходоносно занимание, особено за хора лишени от редовни доходи. За обгрижването на мъници, с непрекъснатото съдействие на социалните, държавата плаща минимум 540 лв, а ако децата са над 7-годишна възраст или са повече от едно сумата достига до 600-700 лв месечно. Първи в програмата се включиха от хасковското село Динево, където бе и първата професионална майка, от 2010-та година, Христина Стоянова. Справката на социалните обаче показва, че напоследък центърът на приемната грижа се е изместил към Димитровград, където има вече 50 професионални семейства, докато в Хасково са само 40.

На 151 семейства са спрени детските защото отрочетата им сварили да избягат по 5 пъти от час, и то само за октомври. Бегълците са 158, мнозинството от Хасково.
Детските се възстановяват от следващия месец, защото отсъствията се зануляват, поне за социалните, и детските се спират, ако ученикът направи още 5 в рамките на новия месец. По традиция учениците бягат от час именно в началото на учебната година, защото напролет следва оформяне на срочните оценки.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бл
    Благодарн
    9 0
    08:27, 28 ное 2014
    Дълбок поклон пред Стефан Манахилов-единствения в Социални грижи компетентен и преди всичко ЧОВЕК.Благодаря.
Последни новини