От х:

Днес в x:

Внимание: Мобилните променят дребния шрифт

Нечетенето на дребния шрифт, често образува нерви

Мобилен оператор променя общите условия на договорите с клиентите си, като новите клаузи влизат в сила от 13-ти януари следващата година. Промяната засяга болезнената тема по предсрочното прекратяване на договора от страна на абоната и условията за упражняване на част от правата и задълженията на страните по договора. Засяга потребителите на джиесем услугата, интернет, WiFi, ТВ в специфичните им договорни разновидности.

Съгласно член 230 ал.2 от Закона за за електронните съобщения, операторът е длъжен да предупреди клиентите си не по-малко от 30 дни преди влизането на промените в сила. От централата на тези, които се хвалят че са с с „най-добро покритие“ правят това доста по-рано, може би защото промените, изискани от Комисията за защита на потребителите, са в услуга на клиента. Общите условия обаче са онзи дребен шрифт който голяма част от клиенти на различни видове услуги не четат и който носи горчив опит при редица определени ситуации в бъдеще. Затова потърсихме повече информация, още повече, че същността на промените в договорите, не бе маркирана в електронния нотис.

От центъра за работа с клиенти на оператора ни зарадваха, че от 13-ти януари нататък отпадат неустойките при предсрочното прекратяване на договорите. Касаело се както за новосключвани, така и за съществуващи такива. После обаче се оказа, че всъщност неустойките просто се свиват наполовина. Вместо досегашно платимите 12 месечни такси, дължим само 6 ако прекратим взаимоотношения преди изтичане на контракта. Измененията касаят само срочните договори. Примерно, ако сключите двугодишен договор /24 месеца/, но след 3 месеца решите, че не сте доволни, компенсацията за оператора ще е 6 х N-размера на месечната ви такса. Досега е било 12 х N. В случай, че до края на договора ви остават по-малко от половин година, просто се заплащат оставащите месеци от договорния период. Ако срочният ви договор изтече, той автоматично се трансформира в безсрочен и се преподновява месец за месец. В такъв случай никакви неустойки не се дължат, а прекратяването става с просто 1-месечно предизвестие, обясниха от Кол-центъра.

Не обясниха разбира се, защо въобще има неустойки ако в условията на пазарна среда, клиентът реши да премине към друга услуга. В крайна сметка оператора не инвестира пари в абоната, които трябва да компенсира. Просто доставя услуга, която при неплащане я спира и толкова.

За тези, на които им е писнало дори от „отстъпките“ на мобилните оператори пък припомняме алинея 3-та от посочения вече член 230 от ЗЕС. Там се указва че:
„Всеки абонат при изменение на общите условия по инициатива на предприятието има право да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила“.

Независимо в чия полза, промените в общите условия ситуират нов договор, който клиента не е подписвал, и поне на теория тази алинея трябва да е валидна от януари следващата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Br
    brbrbr
    5 -2
    11:18, 25 ное 2014
    nai-wajnoto kade e? top secret li e da kajete koi e toq operator?!?
  • 2
    25
    254930
    10 0
    12:29, 25 ное 2014
    Всички са измамници,защото няма държава и институции.
  • 3
    Ро
    рони
    3 0
    16:54, 25 ное 2014
    виваком

Още новини

Последни новини