От х:

Днес в x:

Днес е Нова година по мюсюлманския Хиджра календар

Поздравление от Бейхан Мехмед, Районен мюфтия на Кърджали

Честита нова надеждна, щастлива и успешна 1436г. Нова година по хиджра.

Преселението – Хиджра през 622г. От Мекка в Медина, с предложението на втория Халиф Омер се приема, като начало в ислямския календар, които почва с месец Мухаррем.

Мюсюлманите по целия свят ще отбележим Новата година по хиджра (1 мухаррем / 25 октомври ).

Защо Пратеникът Мухаммед (с.а.с) и неговите сподвижници (Мюсюлманите живели по времето на Мухаммед, видяли и слушали лекция от него) изоставяйки дома на Аллах ( Кабе) се преселиха в Медина?

Мухаммед беше удостоен с Пророчеството през 611г. когато той беше на 40г. възраст.

Призивът му основно беше фокусиран върху “Тевхид – Единобожието”. Повеляваше пратеника Мухаммед Кажете “Ла илахе иллаллах” – Аллах е един за да се спасите и да влезете в Дженнета ( Рая).

През първите 7 години повярвалите мюсюлмани бяха 40 души.

Заедно с това авторитетните личности на Мекка бяха идолопоклонници, които изтезаваха и угнетяваха най-вече беззащитните и бедните хора приели исляма. Преди Хиджра блокирали мюсюлманите и обявили, че няма да се женят с близките на Мухаммед (с.а.с.), няма да търгуват с тях, няма да разговарят с тях…, докато не им предадат Мухаммед (с.а.с).

Това бяха едни от най- трудните години за мюсюлманите…

Идолопоклонниците изтезаваха мюсюлманите единствено заради Тевхид – Единобожието, в което те вярваха…

Аллах позволи на Мюсюлманите да направят преселение в Медина, където пратеникът Мухаммед (с.а.с) беше изпратил първия преподавател Мусаб бин Умейр.

Мюсюлманите оставяха своите имущества, къщи и роднини единствено с желанието да практикуват Исляма в земи, където няма да бъдат угнетени…

За съжаление и в България,по време на комунизма са били забранени религиозните и човешките права. Надявам се и се моля никога и никъде да не бъдат забранени религиозните и човешките права на хората…

Пратеникът Мухаммед (с.а.с) беше посрещнат с празнична програма, в която всички вярващи активно се включиха с прочитането на религиозната песен „Талеал Бедру алейна – Луната се извиси над нас” ….

С преселението на Пратеника в Йесриб (Разрушения град) името му се промени в Медина и Муневвера (Града на цивилизацията и града на пратеника ).

Пратеникът Мухаммед, които призова 13 г. в Мекка към Единобожие и спазването на религиозните принципи, след преселението призова в Медина до смъртта си (10г.), където беше погребан..

Ислямската общност обича Мухаммед повече от своето битие и всеки ден 5 пъти на ден по време на призива за молитва – Езан, казва „О, Мухаммед, ние вярваме, че ти си последният пратеник на Аллах” – изпратен милост за световете…

В Прощалната си проповед, където от все сърце го слушаха 124.000 сподвижници, подчерта най-важните принципи на исляма.

Едната от тях е свързана с правата на хората, където Пратеника изтъкна следното:

На всеки човек животът, честа, религията, кръвта и имуществото са недосегаеми!

Честита нова надеждна, щастлива и успешна 1435 г.

С най- искрени и сърдечни пожелания:

Бейхан МЕХМЕД, Районен мюфтия на Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини