От х:

Днес в x:

Как празнуват по света?

На Нова година в Испания всеки изяжда дузина гроздови зърна под звуците на местни камбани - този ритуал ще носи късмет през цялата следваща година. Испанските магазини дори продават буркани с грозде без семки и кожи. Друг интересен момент - Новата година трябва да се празнува в червено бельо, за да не изпитвате материални проблеми през следващите 12 месеца. Традицията важи както за мъжете, така и за жените.  

Много хора знаят, че в навечерието на Нова година в Италия се отърват от старите вещи, като ги изхвърлят направо през прозорците, според средновековните традиции. Този обичай не се спазва във всички големи градове, той е жив предимно в провинцията. На 1 януари жителите на Италия отиват за течаща вода и я носят у дома, опитвайки се да срещнат прегърбен старец. Смята се, че това носи късмет, за разлика от срещата с деца или монаси. Вместо Дядо Коледа, подаръците в страната се раздават от феята Бефана, летяща на метла. В Италия обаче има и вълшебен дядо, той се казва Бабо Натале. На фестивала жителите на Апенините ядат леща, ядки и грозде, които са символ на здраве, просперитет и дълъг живот.  

Във Финландия Дядо Коледа се казва Йоулупуки. Това име се превежда като "коледна коза". Нарича се така, защото се вози на каруца, теглена от кози. Старецът чува добре, така че е по-добре да говорите за желанията си шепнешком, така че злият дух да не разбере за тях.  

В новогодишната нощ в Швеция децата избират Лусия, кралицата на светлината. Момичето, избрано да носи тази титла, облича бяла рокля и корона, върху която са закрепени запалени свещи. Лусия черпи домашни любимци с лакомства и дава подаръци на децата. Фестивалът на светлината е придружен от ярки светлини, запалени по улиците и в къщите. 

В решаващия момент на настъпването на Нова година жителите на Унгария вадят от кошчетата клаксони, тръби и си   подсвиркват с все сила. По този начин те почистват къщата от зли духове и освобождават място за благополучие и радост. Унгарските новогодишни ястия включват грах, боб, ядки, ябълки, мед и чесън.  

В навечерието на 31 декември във Франция  украсяват къщите си с фигурки от дърво и глина. Дядо Коледа там откликва на името Пер Ноел и поставя подаръци в обувките на децата. Царят на новогодишната нощ е дете, което получава празнична питка с боб на фурна вътре. 

В Англия празнуват Нова година мирно и в същото време по различни начини: играят сцени от приказки, организират карнавал и улични панаири. За подарък децата приготвят не чорап, както в редица страни, а чиния, която слагат на масата. Малко преди полунощ тишината е нарушена от камбанен звън, който известява настъпването на Новата година. В същото време влюбените се целуват под клонката на имела - смята се, че този романтичен ритуал спасява двойката от раздяла през следващите 12 месеца. 

Дядо Коледа в Германия, подобно на английския, слага подаръци за децата в чиния, но пътува на магаре. Възрастните се забавляват с оловни гадания, настолни игри и фойерверки. Германците почти не приготвят обилни ястия за зимния празник, те се ограничават до закуски като раклет и фондю. Популярни са рибните ястия и поничките.  

Нова година в Япония се празнува в нови дрехи, за да се предпази от болести и като цяло да се превърне в любима на съдбата. Коледната елха е малко дърво мочибана. В навечерието на Нова година всеки японец мечтае да чуе 108 камбани, за да стане по-добър и да се отърве от негативизма. Здравето и благополучието в семейството се символизират от ястия като ориз, фиде, боб и шаран. 

 В големите градове в Перу и Еквадор се провеждат ритуали в навечерието на Нова година, хората общуват с шамани и се опитват да видят бъдещето с тяхна помощ. Гадаенето с яйце и бира остава популярно. За да привлекат късмета, перуанците и еквадорците украсяват красива млада жена с плодове. Щастието помагат да привлекат оптимистичните жълти дрехи, а любовта - червените. Еквадорците, които мечтаят да прекарат една година в пътуване, трябва да тичат из къщата няколко пъти по време на звъна на часовника с куфар в ръка. И за да се отървете от миналогодишното зло, се препоръчва да хвърлите чаша, пълна с вода, през прозореца. 

Най-шумните и забавни новогодишни събития в САЩ се разгръщат на Ocean Drive, централната в Маями Бийч. Тук не само необичайните танци и тоалети са забранени, напротив, те са добре дошли. Изпълнения на музиканти и художници се провеждат край коледно дърво, окачено с играчки и гирлянди. Друг вариант да отпразнувате празника е да отидете в кафене или ресторант, където се представят звезди, често от световна класа. Заможни туристи отиват на новогодишен круиз с яхта и гледат фойерверките от палубата на този луксозен кораб. 

 В навечерието на Нова година хората в Китай къпят Буда в храмовете и практикуват обливане, когато чуят добри пожелания, отправени към тях.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини