От х:

Днес в x:

Трендафил Величков:Само силна държава може да задържи младите в Кърджалийско

Трендафил Величков

Разговор с водача на листата на коалиция АБВ за Девети кърджалийски многомандатен район Трендафил Величков.
-Г-н Величков в дебат по бТВ Вие посочихте, че Кърджали е в плен на икономико-политически обръчи. Възможно ли е тяхното разкъсване?
-Присъствието на икономико-политически обръчи е видимо с просто око. За двадесет и пет години се докарахме до това положение , че определени региони на страната , а защо не и цялата държава са в плен на такива икономико-политически обръчи. Ще започна първо от голямото,за да стигна и до малкото. Виждате срамната случка, която се разиграва около КТБ. Скарват се двама т.нар.бизнесмени, както е прието да се казва и които братята руснаци наричат олигарси, и цялата България се тресе няколко месеца. Това е илюстрация на тоталната липса на държава. За съжаление много райони на страната като Кърджали,като цели отрасли,като цели сфери на живота са в плен на зависимости от такива олигарси. Ще припомня едно изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който с гордост си призна,че имал обрачи от фирми. Обществото подмина тази реплика с лекота,не я забеляза. По ирония на съдбата няколко години след това народа излезе на улиците да протестира срещу ниските доходи, восоките сметки за ток, непосилните данъци породени от тези зависимости. Въртим се в порочен кръг. През последните години политиката не решава проблемите на обикновените хора. Тя решава проблемите на малка група олигарси,а ние всички плащаме. Положението в Кърджали не е по-различно. Казвам го с болка и тъга. Когато политиката и политиците се използват само в нечий частен интерес, а не за благото на обществото се стига до дъното. Понеже не можем да правим констатации без конкретна рецепта, ще посоча, че за да се реши този проблем, единствения начин е държавата да се върне там, където й е мястото,като регулатор на обществените отношения.
-В Кърджали има многопластова номенклатура, която се върти на ротационен принцип,в зависимост от това, кой управлява държавата.Какви според Вас са последиците за региона?
-Ще дам един простк пример. Преди три години ни управлява коалиция от ГЕРБ и Атака. Резултатът го видяхме.Тръгнаха си след като хората ги изгониха с камъни. След това дойде Орешарски с коалиция между БСП,ДПС и пак Атака. Негласна,неясна,нечистоплътна коалиция,бих казал. Фиаското всички го видяхме. Сега имаме негласна коалиция от същия тип между ГЕРБ и ДПС. Финалът ще бъде същия, ако ние като общество, като граждани позволим това да се случи. Тяхната номенклатура , за която Вие говорите за съжаление на места се изражда в родова номенклатура. Това е още по- страшно. Когато е нарушен по един такъв груб начин нормалния демократичен процес на подбор на ръководни кадри, единственото поведение за гражданите е да погледнат с апатия на политиката, да кажат:Политиката е много мръсна и тя не ни интересува. Те спират да участват в изборите. Тогава тази същата номенклатура,започва да се възпроизвежда. Мисля разбирате,че единствения начин да се преборим е да заявим,че не сме съгласни и можем да реагираме като излезем на избори и ги накажем Демокрацията това предполага.
-Кърджалийско се обезлюдява с бързи темповеи през последните три-четири години. Има ли
рецепта за спиране на миграцията на младите?
-Рецепта има. Ние сме може би единствената партия,к оято предлага да се обърне внимание на пограничните райони. Обезлюдяването се дължи на една причина и тя е социалната. Хората от селата идват в големия град, след това в столицата и накрая заминават в чужбина. Това е простата схема,която е ясна за всички. Вариантът това да се предотврати е тези най-красиви части на държавата като Родопите да бъдат най-икономически живи, най- обгрижвнани с култура. Това става с намесата на държавата по няколко начина. Ще си позволя да посоча няколко:Данъчни облекчения за инвеститорите в тези райони, инвестиции на държавата в тези региони, специална превенция срещу изчезването на духовността. Обезлюдаването по правило винаги започва с изчезването на духовността.когато в едно населено място закриеш училището, читалището неминуемо след десет години изчезва и то. Тук в Кърджалийско държавата трябва да пази българското и българщината много по-яростно отколкото в София,Варна,Бургас. Това се отнася и за други погранични райони,като Кюстендил и Силистра например.Освен данъчните преференции трябват и стимули за младите хора, които са решили да останат тук.В нашата програма, ние се обяваваме за облекчено жилищно кредитиране за младите. Срамно е, но лихвите по жилищните кредити в България са най-високи в цяла Европа. Излиза,че сме най-богати,а не най- бедните в ЕС. Това трябва да накара младите да предпочитат да живеят тук. Моето лично мнение , че Кърджалийско е прекрасно място от големите градове в България. Това са мерките. Ако някой Ви каже , че това може да стане със свободния пазар,т о ние видяхме последиците през последните години. Това може да стане само с активна държавна политика,която да концентрира усилия точно в пограничните региони.
-АБВ тегли към себе си много млади хора от левицата. Те й симпатизират.Кои са посланията , които ги привличат?
-Да си ляв човек на първо място е да си свободен. Като ляв проект искаме да покажем на българското общество новото ляво, лявото на свободните хора. Не тоталитарното ляво от едни други времена. Когато човек се усеща като свободен гражданин,той не може да търпи несправедливостта. Когато знае, че само със солидарни усилия обществото и нацията могат да тръгнат напред и да благоденстват, тогава той вижда и хората, които могат да бъдат изразители на неговата воля в управлението. Прав сте. М ного млади хора от БСП идват към АБВ, защото им писна да бъдат лъгани и да плащат за грешките на една шепа хора от „Позитано“20. Казвам го от личен опит. Аз не искам за трети, четвърти или пети път да плащам вересиите на тези десет-петнадесет човека на „Позитано“20, които предават лявата идея. Ще кажа и по тежка дума:понякога продават!
-Кърджали се представя като бастион,а надпреварата в изборите като битки. Кой има изгода от използването на тази военна терминология?
-Един голям стратег бе казал, че войната започва тогава, когато свърва дипломацията. От военна терминология , надъхване на агитки,борба на живот и смърт имат нужда слабите политици. Слабите лидери използват тази терминология. Хората, които не могат с политически аргументи , в спор или дебат да победят. Не могат с политика да направят така, че хората да се чувстват добре и да ги одобряват. Политици,които могат да възбудят, да играят на най-тънката емоционална струна на човека. По това си личат слабите лидери и политици.
-Често се твърди, че в Кърджалийско, в общинските администрации работят хора, които не знаят официалния български език. Какво бихте препоръчали Вие?
-Казвал съм не веднъж. Това се отнася не само за Кърджали, но и за цялата държава:както децата в седми клас полагат матури,така и всеки,който иска да се прехранва от обществени пари,държавни и общински ,да бъде така добър да положи тест по владеене на български език. В Конституцията пише,че официалния език е българския. Ние всички сме задължени да го ползваме. Всяко заиграване на тази тема е недостойно.
-Споделяте ли тезата на проф.Кръстьо Петков, че в смесените региони с подкрепата на Република Турция се създават етно-икономически анклави?
-В природата и политиката няма празно пространство. Когато нашата държава отсъства от своите региони, нама нищо по естествено да започнат да пробват присъствие други държави. Ако ние не осъзнаем,че най-големият ни проблем е демографията и че най-спешния въпрос за решаване е спасяването на нацията скоро ще бъдем поставени пред този проблем. Няма да спрат опитите. Докато нашата държава спи опитите няма да секнат. Това ще се случва,докато в парламента са пак познатите ГЕРБ,БСП,ДПС и техните сателити.Трябват национално отговорни хора,които да защитят българския национален интерес. Той трябва да бъде формулиран и отстояван.
-Какво си пожелавате на днешния ден?Преди тридесет и пет години на тази дата сте се родили.
-Пожелавам си не след тридесет и пет,а след пет години, когато пак говорим с Вас 90% от проблемите ,които откроихме в това интервю да са решени.Да сме изпълнили ние като АБВ нашата мисия, а тя е да дадем тласък на новото българско Възраждане. Държавата ни да бъде по-силна,а нацията по успешна. Всеки от нас да чувства ,че живее по достоен начин своя живот.
Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини