От х:

Днес в x:

Бежанче от Сирия започва 11 клас в Хасково, афганистанче учи АБВ в Харманли

Ануар вече пише свободно на български


Тийнейджър-бежанец от Сирия продължава образованието си в хасковското СОУ „Паисий Хилендарски“ където бе записан в 11-ти клас. Момчето дошло в България миналата година, като майка му останала в Турция, а баща му бил някъде в Западна Европа. Макар да идва от Сирия, младежът е роден в Сомалия, откъдето семейството му търси убежище преди години. Впоследствие обаче избухнала гражданската война и фамилията отново поела по тежкия път на бежанците. Те са от така наречените вторични бежанци, каквито има немалко в България.

Като непълнолетен Ануар бил изведен от лагера в Харманли и настанен в хасковския дом „Асен Златаров“. Впечатляващото е, че само за година момчето научило много добре българския език и проявило желание да довърши образованието си. Трудността обаче била в намирането на документ, който да удостоверява завършен клас в Сирия. Хасковската доброволка за работата с бежанци Лидия Стайкова обаче направила истински подвиг, като от разбитата институционално от войните държава успяла да намери доказателство за завършен 9-ти клас. Комисия от РИО Хасково заедно с експерти на МОН обаче констатирали, че знанията на Ануар отговарят на 10-ти клас и разрешили да бъде записан в 11-ти. Видеорепортаж за амбициозния ученик гледайте в емисия новини на ЕТВ или в секцията мултимедия в Haskovo.net.

7-годишно афганистанче пък ще учи азбуката в училище в Харманли, като в момента се умува дали в начално или ОУ. Момченцето било в лагера в Харманли с родителите си, които не само че излезли оттам, но вече работили. С помощта на техния работодател и РИО били подготвени документите му за българско училище. Тепърва се очаква наплив на още бежанци към учебните заведения в Хасковско, защото в Харманли се намира най-големият бежански център в България, а отделно от това има и претъпкани центрове в Пъстрогор и Любимец. Проблемът е не толкова в езика, колкото в трудността да бъдат намерени документи за завършено образователно ниво, откъдето бежанското дете да продължи в България.

Г. Христов

Младежът влязъл в България без родители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Rz
    rzez
    44 -9
    15:34, 12 сеп 2014
    bravooooooooooo na momceto
    • Ев
      Евертъна
      17 -18
      23:06, 12 сеп 2014
      Виждал ли си какво е сомалийска сган на живо?
      Излез в чужбина и ги виж.
      Крайни ислямисти вървящи по-улиците и цитиращи Корана.
      Мразещи християните и искащи всички да бъдат мюсюлмани.
      България от такава сган нужда няма, но постепенно ще се разплодят, това е и крайната цел с идването им в страната ни.
      На запад България вече е смятана за територия на "Ислямска държава", колкото и странно да звучи.
      В разговори с радикални ислямисти, точно това винаги ми е било подчертавано.
    • Ев
      Евъргрийна
      14 -10
      09:38, 13 сеп 2014
      А Вие хейтърска сган виждали ли сте на живо?
      Влез във форума и ета на.
      Крайно предубедени песимисти седящи по цял ден вкъщи, пишейки злобни коментари,мразещи всички и искащи всички да бъдат като тях.
      България от такава сган нъжда няма, ама е пълна с такива, а коментари от този род дават мнение и на хората които нямат, нямат и акъл да си направят,затова каквото се напише го попиват.Защо трябва да има такива зле настроени хора , сякаш нямат фини настройки,образоват се , а нямат култура.А България за какво е смятана на Запад вече много малко хора ги интересува, а доколкото "Ислямска държава" мога да се изсмея на американския президент за тази кампания.А Вие с кои радикални ислямисти сте разговаряли точно,защото има няколко различни течения в исляма,както в християнството. Не можеш да наредиш всички под общ знаменател.Всеки народ си има черните овци , но щом той е избягал от общия знаменател,значи търси друга формулировка в живота.
    • Ев
      Евертъна
      13 -5
      11:29, 13 сеп 2014
      В разговор наскоро с ислямист от Сиера Леоне, той доста добре очерта онази част на исляма,която трябва да бъде заличена от Земята.
      Заяви ми,че иска всички да си мюсюлмани.
      Поясни, че желае да се пренесе млад в Рая,това било неговото спасение.
      А как ще стане това пътуване в Рая?
      Ще стане като си опаси с пояси бомби и се
      взриви примерно в лондонското метро.
      Тогава неговата мисия ще е изпълнена. Затова живеят тези хора,за да ликвидират различните от тях по-религия.
      А всички бежанци пристигащи в България,са пропускани и изпращани именно с цел да се заселват и изместят коренното население, което е българското.
      Тази форма на ислям трябва да бъде ликвидирана, не християнството иска всички да са християни, а исляма иска всички да са мюсюлмани.
      И ако не знаете Исляма е създаден от Римокатолическата църква,с цел да унищожи ортодоксалните християни.
      Едни и същи символи се срещат и при католицизма и при исляма.
      Плътно заставам зад САЩ и останалия западен свят, тази форма на ислям трябва да бъде унищожена.
    • Ев
      Евъргрийна
      0 0
      13:24, 17 сеп 2014
      А ти откъде разбра към коя част спада Ануар? И кой те "светна" за "крайните цели" на бежанците? И какво общо има ислямист от Сиера Леоне с това сомалийче? Как успя да прецениш , че той е потенциален самоубиец? Какво общо има исляма от кой е създаден с това ,че Ануар иска да учи в България? Нека да говорим по темата,хората си създават грешно впечатление.Виждам ,че си осведомен от кого е създаден исляма, а откъде си толкова сигурен? Да не би да си Дънкан Маклауд и живееш вечно :) Айде лек и спокоен ден.
  • 2
    Bo
    boncho
    12 -2
    18:54, 12 сеп 2014
    tozi e Somaliec.
  • 3
    12
    123
    3 -5
    21:39, 12 сеп 2014
    В кое училище ще бъде авганистанчето?
    • Iv
      ivan panaiotov
      10 -4
      21:47, 12 сеп 2014
      v selo nova nadejda
  • 4
    Зн
    зная
    13 -5
    09:14, 13 сеп 2014
    само хубави неща за това момче. умнор будно и приятелски настроено. който учи с него, само ще се обогати !!
  • 5
    So
    SonnY
    3 -2
    10:57, 13 сеп 2014
    Супер! Сега и ако намерят кадърен учител по ИТ, на който да му се занимава с децата, може и да има положителен ефект цялата работа.
  • 6
    Да
    далеч
    8 -3
    11:48, 13 сеп 2014
    Браво, ако това е Иван Панайоров, че е взел отношение в коментара.
    Мили сънародници, защо толкова много сте се озлобили? Само негативно мислене. Повече от 40 години живея в чужбина. По една или друга причина нациите в света се смесват. Това вече е неизбежно.Няма държава, без чужди граждани. Благодаря на гражданите в тази държава,
    че мислят по друг начин. Иняма за сега омраза към чуждите граждани.
    Погледнете АВСТРИЯ, ГЕРМАНИЯ тази омраза там...На хората ОБИЧАЩИ им
    се връща ОБИЧТА.Разбира се, че ние хората сме различни, но обичта, любовта да бъде с нас.

  • 7
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    5 -6
    14:08, 13 сеп 2014
    Kav siriec tova e 4ist sumaliec gladen - v 4ujbina sa nai nepriqtnata zgan teq ne civilizovani nagli i problemni bih slojil sled tqh 4ernite ot qmaika i an 3 mqsto nigericite - abe 4eren lie nemigo falete mnogo bulgari jiveqt v 4ujbina ve4e i gi znaqt mnogo dobre 4e ni6to ne stav ot tqh , ne ni gi hvalete v statiiki tuka ..
  • 8
    Ли
    Лидия Стайкова
    5 -7
    16:14, 13 сеп 2014
    @nqma takava darjava kato bg

    Какво имате предвид, когато казвате, че от някого нищо не става? От Вас, например, какво е станало? С какво по-точно превъзхождате всички от африкански произход?
    • Nq
      nqma takava darjava kato bg
      7 -5
      17:15, 13 сеп 2014
      zdr s mnogo povqrvai mi daje i teb , no prosto nee tuk saita zakoito tqrbva da si davam obesneniqta prosto 4eti i se poy4i ot ima6tite s opit stazi papla4 - zasrami se i za6titi Bulgarskata krav LAINO TAKOVA
  • 9
    На
    НАБЛЮДАТЕЛ
    2 0
    17:32, 13 сеп 2014
    До лидия стайкова:ти явно си му лапнала *******.черен к.р и ти се е усладил и затова така говориш за него и го защитаваш!иди в родната му страна и виж как ще се отнасят с теб!?аз ти гарантирам,че всяка вечер ще ядеш бой,ще лапаш вмирисаните им рязани ку.ове и ще бъдеш изтезавана най-жестоко като нашите медици в либия!ето заради такива като теб "българки",където не ценят българското и предпочитат ц*****,далии,пакистанци,негри и какви ли не човекоподобни нации ще се погуби страната ни!язък дето носиш българско име!срам и позор!
  • 10
    Uc
    Uchenik
    1 -2
    23:07, 15 сеп 2014
    Ivan panaiotov: Momcheto 6te uchi v Haskovo, SOU ''Sv. Paisii Hilendarski''. Sauchenici shte sme i govori dosta dobre bulgarski ezik. :)
Последни новини