От х:

Днес в x:

Четири нови имена в правителството на Давутоглу

Без да се губи време в Турция бе формирано ново правителство, начело с премиера Ахмет Давутоглу, съобщава Hurriyet Daily news. Новосформираният кабинет бе обявен само ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган официално встъпи в длъжност в президентския дворец „Чанкая".

След края на напрегнат ден, по време на който Ердоган положи клетва в Народното събрание, церемония за приемане и предаване на поста с Абдула Гюл, прием за чуждестранни гости в „Чанкая", късно вечерта той се срещна с бившия външен министър Давутоглу и му възложи задача за формиране на Съвета на министрите.

Съответно, Давутоглу представи списъка на кабинета си на президента Ердоган преди обяд и се очаква, че той ще бъде одобрен по-късно днес.

Само четири нови имена се повяват в новото правителство, докато икономическата администрация остава непокътната.

Овакантеният от самия Ахмет Давутоглу пост на външен министър се заема от бившия министър по европейските въпроси Мевлют Чавушоглу. От своя страна той пък е заменен от Волкан Бозкир, председател на комисията по външните работи в парламента.

Вицепремиерите Бешир Аталай и Емрула Ишлер са заменени от Ялчън Акдоган и Нуман Куртулмуш. Аталай беше ключова фигура в мирния процес в кюрдския проблем. Очаква се Акдоган, който е близък довереник на Ердоган, да поеме задълженията на Аталай.

Единствената драматична смяна в кабинета е в Министерство на митниците и търговията. Там Нуретин Каникли заменя Хаяти Язъджъ. Каникли е зам.-председател на Парламентарната група на управляващата партия на справедливостта и развитието.

Давутоглу е представил новия списък на кабинета на Ердоган в червена папка.

Вицепремиерът Али Бабакан, който отговаряше за икономическите въпроси в последния кабинет, финансовият министър Мехмет Шимшек, министърът на икономиката Нихат Зейбекчъ, както и министърът на енергетиката Танер Йълдъз запазват постовете си, уточнява „Ройтерс".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини