От х:

Днес в x:

Общината измъква от нищетата самотна майка

Румяна и Аслъ вече имат нова перспектива в живота си


Самотната майка Румяна Георгиева вече е назначена на работа в общинското предприятие Екопрогрес, съобщиха от пресслужбата на община Хасково в отговор на запитване от Haskovo.net за съдбата на изпадналата в крайна нищета жена. За нея ви разказахме на 30-ти януари в материала Майка се обрича на глад, за да не й вземат детето.

31-годишната Румяна Георгиева бе изпаднала в пълна безизходица, отглежда сама 2-годишната си дъщеричка Аслъ. Двете преживяваха със 130 лв на месец, като заради липсата на роднини здравата иначе жена не можеше да започне работа. Нямаше при кого да остави детенцето, нито имаше пари да го даде на детска градина. Пътят до най-близката забавачка пък бе на километри, при това в кал, от нейната съборетина във вилна зона „Каменец“. Тази година свършва майчинството й, което обрича Румяна и Аслъ на бъдеще в пълна мизерия със само 35 лв детски на месец. Майката обаче категорично отказва да даде детето си в дом, било най-ценното нещо в живота й.

Веднага след публикуване на репортажа добри хора инициираха мащабна кампания за подпомагането на семейството, като изпратиха храни, дрехи, одеяла и най-вече пари, поне да не гладуват и студуват. Със събраното бяха платени сметките, данъците, а с помощта на общината детенцето бе безпроблемно настанено в ОДЗ № 5 в кв. Хисаря. Румяна обаче добре знае, че готовите пари свършват бързо. Затова още при първата ни среща си пожела работа.

На 28-ми април тази година мечтата й се сбъдна. Жената е назначена на трудов договор като хигиенист в Екопрогрес, при същите условия като останалите в общинското предприятие. Две седмици по-късно я намираме на работното й място – градинка край блок на бул. „Раковски“. Държи метлата като ценен инструмент и замита паднали хартийки и клонки със старателността на домакиня в собствената си кухня. Не престава, дори докато разговаря с нас. Чувства се пълноценна - за пръв път от две години има работа и бъдещето на Аслъ е осигурено. Добрите новини не свършват дотук. След известни проблеми, документите на Румяна са приети за общинско жилище и молбата и ще се разглежда от първи октомври, когато се преценяват кандидатите за следващата година.

Благоприятният развой след години безизходица, просълзи Румяна. Благодари на всички добри хора, помогнали й в този труден момент, на „съвета“, че я взел на работа, но най-вече на телевизия еТV, която първа обърна внимание върху житейската и драма. Накрая срамежливо ни покани на главното събитие в живота й за тази година- 3-ия рожден ден на малката Аслъ. Момиченцето ще празнува за пръв път в живота си на 16 юни тази година. За пръв път ще получава и подаръци. За гордата майка най-големият подарък е, че дъщеря й ще може да покаже наученото - стихчетата и песничките от детската градина. Почти неконтактното доскоро дете се е променило само за няколко месеца сред другите деца - говори и пее и с удоволствие общува дори с непознати.

Г. Христов

От 28-ми април вече има постоянна работа
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини