От х:

Днес в x:

Касапи изхвърлят животински кости край Момчилград,заплахата от зарази е реална

Изхвърлени кости и вътрешности от животни заплашват с епидемия жители на населени места в Момчилградско. Общинска управа реагира на сигнал за голямо количество животински остатъци, изхвърлени между землищата на селата Кременец и Звездел. Незабавно са алармирани полицията в Момчилград, РВМС и РИОКОЗ, като се очаква адекватно действие от страна на компетентните органи.  

Според експерти, животинските остатъци сеят опасни зарази не само за жителите на близките населени места, но и за домашни и селскостопански животни.

Случаят с изхвърлени животински отпадъци е десети в рамките само на последните шест месеца. „Разпоредели сме за вземането на незабавни мерки, тъй като отпадъците са твърде опасни и бързо се разнасят от бездомни кучета и животни на широк периметър. Нямаме информация за извършителите, понеже обикновено ги превозват през нощта. Виновниците трябва да осъзнават, че с действията си застрашават местното население от опасна епидемия”, заяви градоначалникът Акиф Акиф. От общината успокоиха, че още днес купчината с изхвърлени кокали ще бъде обеззаразена.

Законът изисква животинските отпадъци, дори и от регламентирана дейност, да бъдат унищожавани в екарисаж. Паричната санкция за виновниците е минимум 5 000 лева. Най-близкото регламентирано място за изгаряне на животински трупове пък се намира в област Пловдив.

От администрацията призовават при такива случаи жителите на община Момчилград  да сигнализират на горещия телефон: 03631/6527 или да се обръщат към органите на реда.

Ще припомним,че преди няколко години имаше подобен случай,отново край Момчилград.Сред останките имаше и ушни марки.Въпреки това нарушителите на закона не бяха открити и наказани.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини