От х:

Днес в x:

Таксата за градини остава 50 лв, 30 – постоянна и 20 лв за храна

Съветниците приеха компромисен вариант

Таксата за детските градини в Хасково остава 50 лв но се променят ставките и. Така например постоянната сума, известна като запазване на място, скача от 10 на 30 лв. Остатъка от 20 лв ще отива за храна. Решението бе гласувано преди минути от Обс, предаде репортер на Haskovo.net.

Предложението е било направено от общинският съветник от БСП Димитър Шалапатов. Кметът Георги Иванов обяви момента за исторически-за първи път бил съгласен с Шалапатов. Решението е прието с 31 гласа "за". Подробности кой как е гласувал очаквайте по-късно.

Първите реакции на родители са разнопосочни. Според някои това е „данък дете“. Ходи не ходи на градина, то дължи една не малка сума. Други пък бяха в недоумение-нали скъпата храна бе мотив за исканите по-високи такси. Сега излиза, че парите за храна се орязват. С новата структура на таксите, ще бъдат натоварени главно родителите на по-често боледуващите деца, коментираха майки.

Други пък бяха доволни – общата сума не се променя, което не натоварва допълнително семейния бюджет. Що се отнася до 30-те лева, цитираше се изявлението на директорките на детски градини пред медиите от сряда, че дневните разходи за едно дете без храната са по 1.50 лв на ден. Което месечно се изчислява на 31-33 лв.

Основната последица от променената структура на таксите ще се почувства през лятото. Много родители изтеглят тогава детето си от градина и го пращат на село. Затова и броя на дежурните детски градини през август намалява всяка година-от 4, на 3 до 2. Сега обаче се очаква обратен наплив, което със сигурност ще наложи откриването на още дежурни детски градини.

Различно ще е за предучилищна възраст- 5 и 6 годишните. Там няма постоянна такса, но детето ще плаща по 3.30 лв за присъствен ден. При максимална посещаемост/20-22 дни/ родителите на тези деца ще дължат между 66 и 72.60 лева на месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    111111111111111
    25 -32
    12:45, 6 дек 2013
    нали ви казах че таксата няма да се увеличи. прост... Виж коментара
  • 2
    Zz
    zzz
    35 -16
    12:50, 6 дек 2013
    Много мъдро.браво на Палапатов.общата такса остава,а се сменя тежеста.и е правилно,защото детето ходи-неходи на градина ,градината се отоплява,чисти ,пере,поддръжка на двор,заплатите си вървят на учителите и помщния персонал.Това е по-големия разход и така е редно.А в крайна сметка таксата си остана 50лв.АДМИРИРАМ
Последни новини