От х:

Днес в x:

Хляб от лимец и баница от булгур обраха овациите на кулинарен фест в Ивайловград

Хляб замесен от лимец и баница с булгур и извара изкушиха гостите на първия по рода си куленарен фестивал в Ивайловград. Двудневният форум на традиционните храни, поминък и занаяти, „Кулинарното наследство на Тракия” се проведе в първите два дни на септември, а едва снощи станаха известни победителите.

Кулинарните магьосници от село Свирачи отнесоха наградата за „Най-добро тестено изделие” за разточената и изпечена пред очите на гостите баница с булгур и извара. Те прибраха и плакета за „Най-атрактивен щанд”. Комисия присъди отличието „Най-дейно участие” на групата от село Славеево. Приза за „Най-добра етно визия” получи изложението на квартал „Лъджа”. Награда за хляба си от лимец отнесохаот формацията „Новото тракийско злато”.  Всички гости имаха възможност да се включат в различни работилници и да получат удостоверение „Майстор за един ден”.

Присъстващите имаха възможност да наблюдават и да участват в направата на бърканица, трахана, точенето на баница и зелник и да пробват да пекат под под връшник. Освен участници от България свои щандове подредиха и представители от Турция и Гърция. След като комисията оцени кулинарните творения всеки посетител можеше да опита от невероятните гозби срещу символична сума. Цените на ефектните сувенири от щандовете също бяха минимални. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителни цели.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини