От х:

Днес в x:

29 °C

Търсят схема за облекчаване на на потребителските спорове и решаването им извън съда

Бърз, прост и евтин извънсъдебен модел, който да бъде приложен за решаването на потребителските спорове. Каква е формулата за създаването му? С намирането на този отговор са се захванали от „Сдружение за правна помощ на потребителите“ в партньорство с Районен съд- Хасково. Съвместната им работа е подпомогната от Оперативна програма „Добро управление“.

Идеята е да се насърчат алтернативните решения на гражданските спорове, която практика не е добре разпространена не само в България, но не е добре развита и в Европа като цяло. Въпреки, че този механизъм се насърчава от Европейския съюз ,  като един от основните за повишаване на доверието във вътрешния пазар на Съюза, още повече когато става въпрос за трансгранични спорове и такива при сделки по електронен път. Има и  Директива за разрешаване на потребителските спорове.

За разлика от погледа върху темата на Стария континент, в САЩ подобни механизми се прилагат още от 50-те 60-те години на миналия век. Нещо повече, там е разработена съдебна доктрина, даваща възможност на съда да присъжда при нарушен потребителски интерес наказателни обезщетения. Това са обезщетения, които са по-високи от реално претърпените вреди и това е със санкциониращ ефект, коментира в Хасково ръководителят на проекта Димитър Ханев, който е доктор по право и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивски университет.

Изработването на модела, който впоследствие да  се използва от частни организации, които да участват в решаването на споровете между потребителите и търговците, е в основата на работата по проекта. Тези организации ще са съставени от юристи, тъй като Директивата посочва, че това трябва да са лица-експерти с познания по право. Тези органи за алтернативно решаване на потребителските спорове ще са трайно установени и ще извършват дейността като приоритетна. За изработването на модела у нас се изследват различни практики.

„Целта е да се стимулира създаването на такива органи у нас, и да се популяризира прилагането на схемата за извънсъдебно решаване на потребителските спорове. Но, за да има икономическа логика за съществуването на тези органи, то ,според нас, трябва да се предвиди и държавно финансиране за дейността им“, коментира Димитър Ханев.

"Темата е изключително важна не само в ЕС, но и в световен мащаб, защото на практика обществото, в което живеем, е консуматорско или потребителско общество, казано по-точно. Тоест ролята на потребителя в икономиката е изключително съществена. Въпреки това  много голяма част от правните системи са консервативни в това отношение и не предлагат иновативни подходи за защита на правата на потребителите.", обясни още Димитър Ханев. Очакваните в крайна сметка резултати са за намаляване на натовареността на съдебната система и повишаване на доверието у потребителите в извънсъдебните способи за решаване на спорове, като им се предостави бърз, ефективен и прозрачен начин за решаване на спорове с търговци, коментира председателят на Хасковския районен съд Пламен Георгиев.

Красимира Славова


1 коментар

 • 1
  ??
  ??????
  4 -2
  18:52, 17-05-2019
  Първо си оправете съдебната система, след това мислете за това.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 27.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини