От х:

Днес в x:

70 се жалват от калпави стоки в Хасково

Около 70 души от Хасковско са подали жалби в регионалното звено на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за първото шестмесечие. Жалбите са предимно за рекламация на дефектни стоки, съобщи за Haskovo.net Габриела Руменова от отдел „Връзки с обществеността“ на КЗП.

Сред жалбоподателите е възможно да има и хора, които живеят в други области на страната, но са закупили дефектните стоки от Хасковска област и затова са се жалвали в местната КЗП, уточниха от контролния орган. За първото полугодие има подадени над 10 000 жалби и сигнали на потребители от цялата страна. Вече около половината от гражданите, които търсят съдействие от Комисията, подават своите жалби и сигнали онлайн, посочи председателят на Комисията Димитър Маргаритов пред национални медии. „Голяма част от жалбите, които получаваме в комисията, са свързани с това, че търговците са отказали да удовлетворят рекламациите на потребителите за дефектни стоки или некачествени услуги“, каза той. Маргаритов обясни, че правото на рекламация възниква във всеки случай, в който търговецът е бил некоректен по отношение на стока или услуга, които е предоставил на клиента си. Потребителите могат да потърсят решение на възникналия спор, като законът предвижда те първо да се обърнат към самия търговец.

При предявяването на рекламация потребителят трябва да настоява тя да бъде вписана в регистъра за рекламации. Това е важно, защото в много от случаите на основателни претенции търговците се оправдават, че тя не е заведена никъде и няма никакво доказателство, че са информирани за проблема, припомниха от КЗП.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Ваньо
    12 -1
    12:34, 28 юли 2016
    А кой е сайтът на който се пускат жалбите?

Още новини

Последни новини