От х:

Днес в x:

Лудата технология на първото десетилетие на XXI век

Както всяка година, и тази не остана без забавни, интересни, полезни, масови, революционни изобретения. В интерес на истината очаквахме повече, но за това са „виновни” книгите и филмите, които пълнят очите ни с летящи коли, пътуване във времето, телепортация и т.н.

И все пак... Последната година от първото десетилетие на XXI век в известна степен засити глада за високи технологии.

Учени от Аризона например представиха проект за холограми с реален размер по подобие на видяното в „Междузвездни войни” и „Завръщане в бъдещето”. Да, това е уред, който може да възпроизвежда холограми с максимална точност, които са видими с невъоръжено око.

"Можем да записваме триизмерно изображение на едно място и да го показваме на друго в реално време. Навсякъде по света. Говорим за висока резолюция, истински цветове, реални размери”, хвалят се д-р Насер Пейгамбариан и неговият екип. Ние ще почакаме и ще видим.

Новозеландецът Глен Мартин пък ни представи приспособление, наподобяващо реактивен „костюм” за летене, снабден с двигател с мощност 200 конски сили. Е, резервоарът побира гориво, достатъчно за 30-минутен полет, но пък с помощта на две турбини може да се достигне височина от 2500 метра. Цената ще бъде около 100 хиляди долара, но преди да се стигне до продажба предстоят множество тестове за безопасност.

Като стана въпрос за костюми не може да пропуснем XOS2 – високотехнологичното облекло, което позволява пренасянето на огромни товари с две ръце без дори да се изпотиш. Или трошенето на дървени и каменни прегради с нищожно усилие. Разработката на Райтеон Саркос обаче ще бъде предоставена (срещу съответната милионна сума) на американската армия. За общо потребление още било рано. Пък и не може всички да сме Железния човек, нали?

Подобна технология обаче твърде вероятно скоро ще помага на хората в инвалидни колички да стават и дори да ходят. eLegs използва изкуствен интелект, за да „разчита“ и следва движението на патериците на човека. Така приспособлението на практика дава възможност на парализирани хора да проходят.

Като начало страхотното изобретение ще може да се ползва в специализирани рехабилитационни центрове под надзора на обучени специалисти, но очакванията са, че до три години eLegs ще еволюира до фаза, в която ще може да се ползва без експертна помощ и ще се продава свободно в магазините.

Що се отнася до медицината, тази година беляза значителен напредък в посока, която също доскоро изглеждаше като задънена улица – „изграждане” на органи в изкуствена среда. Но ето, че огромният скок беше направен.

Учени успяха да възпроизведат деликатната структура на белите дробове на мишка с до 95% съвместимост. С човешката ще е по-трудно, но възможността за „подмяна” на естествена тъкан със създадена в лаборатория ще окаже безценна помощ при пациенти с емфизем или дори рак на белите дробове.

Иновационното мислене на американски студенти пък доведе до създаването на инкубатор за преждевременно родени бебета, направен от стари части от коли. NeoNurture е нагледен пример, че при желание от нищо може да се стигне до нещо и то значимо.

Подобно е и хрумването за пералня, която използва 90% по-малко вода от обикновените машини. Тайната е в специални найлонови „изсмукващи петната” топчици, които освен всичко друго се използват многократно. Въпросните перални ще са по магазините още идната година. Добра новина за всяко домакинство с големи сметки за вода.

Не по-малко добра е и новината за тапет, който да предпазва стените от срутване при взривове, дори земетресения. Изработени от материал, сходен с кевлара, тези укрепления на практика дават сигурност на всеки дом, по-голяма от тази, която дават самите стени. Неслучайно X-Flex ще бъде използван за защита на американските военни бази по света.

Такива има доста в Южна Корея, а дългогодишното топло приятелство между двете държави прави ученето на английски наложително за всеки подрастващ кореец. Та правителството реши да спести значителна сума от заплати на учители като ги замести с англоговорящи роботи. Проектът е в ход в няколко училища, съвсем скоро се очаква технологията да бъде въведена масово.

По отношение на масовите технологии 2010 година видя реалното начало на смартфон-войната с главни действащи лица iPhone 4 и HTC Desire, снабден с дългоочакваната операционна система Android. Споровете за това кой е по-надежден, по-функционален, по-удобен и т.н. се безкрай. В различните класации специалисти и потребители дават предимство ту на единия, ту на другия. В крайна сметка съперничеството може да доведе само до подобряване на продуктите (може би и до намаляване на цената), което си е от полза за клиентите.

Иначе Apple влязоха и в друга битка. Техният таблетен компютър iPad изглеждаше като безапелационен хегемон със своите характеристики по отношение на комбинацията удобство-възможности. Но новият Kindle на Amazon даде сериозен отпор, въпреки че основното му приложение е за четене на електронни книги, списания, вестници. Wi-Fi и възможност за синхронизиране между Kindle-а и други устройства го направи особено привлекателен за потребителите.

По отношение на телевизори, камери и фотоапарати манията HD и ЗD заля пазара и всички се втурнаха в тази насока.

В гейминдустрията също имаше раздвижване. Революционната технология на Майкрософт Kinect, която позволява на потребителите да играят на своя Xbox без джойстици и допълнителни приспособления, най-накрая видя бял свят след поредица отлагания. Kinect дава възможност за лицево разпознаване и следва всяко движение на тялото. Дава отклонение при хора с по-тъмен цвят на кожата, но какво да се прави – нови технологии, стават грешки.

Sony пък отговори със сходна система за своя Playstation 3, наречена Move, за която обаче има нужда от допълнителни джойстици.

Позакъсалата автоиндустрия пък въпреки кризата продължи с разработването на екоавтомобили, задвижвани с ток и други заместители на вредните горива. Така електрическият Honda CR-Z спечели редица награди, тъй като е един от най-малко замърсяващите атмосферата автомобили в света.

Летящи коли? Може би догодина…

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини