От х:

Днес в x:

34 °C

Животновъдите искат ново разпределение на de minimis по формулата 1 крава=6,6 овце

 Помощта de minimis за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основни стада да бъде разпределена по нова формула, искат животновъдите от сектора в Южна България. Те обявиха в Хасково, че не са съгласни с настоящите намерения на Земеделското министерство за разпределяне.

За сектора е обявен de minimis с общ бюджет от 27 млн. лв.-12 милиона лв. за говедовъдите и биволовъдите и 15 мл.лв. за овцевъдите, но това не е приемлив вариант.

Според председателя на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, който е един от крупните овцевъди в страната, с тази политика се цели разделение в сектора. Той е категоричен обаче, че в бранша са единни и няма да позволят разцепление.

Синапов припомни, че през миналата година, заради болестите собствениците на овце са получили два пъти минималната помощ. А стопаните от другите два животновъдни сектора са се отказали от подпомагане солидарно с тях. Затова сега е редно да се разпределят адекватно средствата.

Предложението е минималната помощ да се разпределя на животновъдна единица. Така минималното подпомагане за 1 крава да се равнява на това за 6,6 овце. В момента за млекодайна крава се предвижда плащане от 80 лева, а това е крайно недостатъчно. Подпомагането трябва да е поне със 100 лева на животно, предвид слабата реколта от люцерна, заради сухата зима, скокът на цените за баля слама и за фуража, категоричен е Петър Митев от Областния консултативен съвет по животновъдство в Хасково. Той призна, че в сектора търпят солидни проблеми и с липсата на работна ръка, заради което са принудени да вдигат и надниците на гледачите. По-ниски спрямо миналата година са и изкупните цени на млякото, както на биволското, така и на кравето.

„Искаме 100 лева на крава, ако ли не-оставка на министъра!“, категоричен е животновъдът.

От тази година е вдигнат таванът на de minimis и максималния размер, който може да вземе собственикът на едно стопанство е 25 хил. евро. У нас обаче крупните фермери не са толкова много и малцина ще успеят да покрият критериите за максималната сума, която се дава на всеки три години. Затова животновъдите смятат, че вдигайки помощта за животновъдна еденица, общият бюджет по de minimis ще бъде по-пълноценно усвоен.  Те посочиха още, че като „воденичен камък на шия“ им тежат целевите креди от ДФ“Земеделие“ за изхранването на животните, които са им били раздадени през 2008 година, като най-бърз начин за справяне  с проблема след тежката година и за запазване на стадата. Още тогава уговорката е била тези кредити да бъдат опростени. Към настоящия момент с лихвите става въпрос за около 60 млн.лв., посочи Мария Степанчева, която е от Асоциацията на биволовъдите в България.

Животновъдите настояват правителството и НС да излязат най-после с решение за опростяването на сумата по най-бързия начин. Според Мария Степанчева хората са в критично състояние и помощта трябва да бъде раздадена по най-бързия начин. Затова от бранша призовават министъра на земеделието Румен  Порожанов да свика незабавно ново съвещание на националния консултативен съвет по животновъдство. „Готови сме да се отзовем още утре, за да се решат проблемите по най-бързият начин“, казват от сектора.

Красимира Славова


10 коментара

 • 1
  87
  8709-00
  5 -5
  15:14, 13-05-2019
  Краварите от ГРОБ са тарикати ....
  ....
  Във всички учебници пише че 1 Крава = 10 овце ... когато проектираш пасище или фуражни площи :))
  ....
  Явно не са посещавали часовете на Чекиста по Български език и литература и не могат да четат :))
 • 2
  Да
  давид
  1 0
  17:42, 13-05-2019
  8709-00 личи си кой е бил в ТМАСС- Иван Райков !
 • 3
  Ба
  Бай иван краваря
  7 -4
  19:18, 13-05-2019
  Давидчо сине майчинколкои крави колко вола колко овце не знам Знам чме трябва да си герберче и да викаш ура за бойко за да те ощастливят аннадънму
 • 4
  Ра
  Ради
  3 0
  19:22, 13-05-2019
  Тоя с светло синята ризка е човек на Ст. Димитров. А неговите хора са все оправни 🤔
 • 5
  Ра
  Рачко пръдлето
  9 -1
  19:27, 13-05-2019
  Кръшков защо не допускате КОМЕНТАРИ след публикациите за туристите от Герба и на Евита Маиндел Защото знаете че ще ги оплюят в коментариите Какво знае тази ПИКЛА Майдел за времето на СОЦА след като е расла в годините на ДЕМОНО крацията И тя ще ни дава АКЪЛ
  • 87
   870890-
   5 0
   00:41, 14-05-2019
   Знае , знае Ева Минетел - как се свири на флейта :))
   ... Завършваш Езиковата и Ставаш флейтистка в някоя евростолица :))
   ....
   Светлото Бъдеще :))
 • 6
  До
  До 4
  3 0
  19:35, 13-05-2019
  Тоя да не е от дрим тима на Ст. Димитров, който много добре оправи града хи хи.
 • 7
  Пу
  Пурко
  6 0
  19:35, 13-05-2019
  Работна ръка над 58год.след като тези хора си отидат от този свят ,дали младите ще започнат на техно место се питаме всички ,какъв герб какви 5лева.
 • 8
  98
  9807
  2 -2
  00:45, 14-05-2019
  А таз трътла Мария Степанчева е от "благородно" Кап.Андреевско потекло - имаше каравана точно до ресторанта на Бай Митьо Тъпанаря на бариерата в Кап.Андреево и продаваше с комшията си - бащата на Доктора кашкавал :))
 • 9
  Като ги гледам на снимките Евге3нийка Делянчо Полихрончето -опела Танчето Шикерова Ех МИЛИТЕ да не им се не нарадваш С пълни гушки и портфейли ни канят да гласуваме и им осигурим СВЕТЛО БЪДЕЩЕ


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини