33 °C

Хасковските ученици дърпат нагоре на матурите в сравнение с 2017 г.

Като успешен сезон на матурите в Хасково определиха тазгодишното препитване след 4-ти, 7-ми и 12-ти клас от Регионалното управление на образованието. Повишени са резултатите и при малките, и при по-големите ученици в сравнение с миналата година, обобщи началникът на РУО Христина Боева. Отразява се и факта, че през тази изпитна сесия повече седмокласници в региона са писали по вторите модули - и по математика, и по български език и литература (БЕЛ). Трима са учениците от областта, които са с пълни шестици и при двете матури. Те са от ПМГ „Иван Вазов“ - Димитровград и хасковските Природо-математемическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ и ГПЧЕ „Проф.д-р Ас. Златаров“.

1278 зрелостници са се явили на втората задължителна матура, която е по избираем предмет. 362 са отличните оценки (над 77 от възможни 100 точки), 71 са пълните шестици /над 94,5 от 100 точки/, което нарежда областта на 20-то място от 28-те региона в страната, отчете председателят на Регионалната изпитна комисия Румяна Делчева. „Вторият държавен зрелостен изпит показва и висока мотивация, и добра подготовка. Най-висок упех в региона има по изпита в избираемата матура по чужд език, като водещ по добри резултатите е английският език. Средният успех на учениците, положили този изпит в областта, е 5,34. Освен това в дисциплината има ученици с максимален брой точки - 100. Това означава писмена работа без нито една грешка, което е наистина голямо постижение“, коментира Делчева.

По български език и литература, която е задължителната за всички 12-класници матура, от явили се 1600 души има 167 отлични оценки /над 77 от 100 точки/. Слабите оценки по БЕЛ са 165. В ПМГ-Хасково е най-висок успехът по БЕЛ. Общият успех в региона е 4.00, което е леко повишение, обобщи Румяна Делчева. Смятам че можем да отчетем една добра година за матурите.

През тази година матурата по математика също се отчита като по-успешна от миналата година. През 2018 г. успехът е повишен на 5,1.

Най-нисък е резултатът в региона по биология - 3,54. Това е бил най-предпочетеният избираем предмет за втората матура. На втората ДЗИ двойките са общо 100 по всички предмети.

Повече от 350 души от всички зрелостници в Хасковска област са избрали да положат като втори изпит такъв за професионална квалификация.

Като цяло има намаляване на слабите оценки тази година, заяви Христина Боева. „Беше една добра матурна сесия и един добър випуск“, обобщи Румяна Делчева.

При т.нар. „малки матури“, които се полагат след четвърти клас, Хасковска област е на 14-то място в страната със среден брой точки - 14,91, което е повишение в сравнение с миналата година.

Най-много общ брой точки от положените четири изпити имат възпитаниците на основните училища “Ив. Рилски“ и „Христо Смирненски“ в Хасково, на трето място е НУ “Хр. Ботев“ - Любимец. Най-висок резултат са дали децата на изпита по „Човек и общество“ и „Човек и природа“, следва математиката и на финала е БЕЛ.

Красимира Славова


4 Коментара

Хороскоп за 16.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини