От х:

Днес в x:

Китайски компании "извличат данни директно от мозъка на работниците"

Китайски компании "извличат данни директно от мозъка на работниците", като използват безжични сензори в шапки, които служителите носят на работното си място. Това съобщи тази седмица South China Morning Post. Статията е изпълнена с вълнуващи цитати от работодатели, използващи технология за наблюдение на емоциите на техните работници. Но истината е, че тези шапки вероятно не работят много добре и става дума за пропаганда, пише The Verge

Китайското издание на дава много подробности. Работниците носят предпазни шапки или униформени шапки, които имат безжични сензори. Тези сензори отчитат мозъчната активност и я изпращат на алгоритъм, който интерпретира данните в различни емоционални състояния - например депресия, тревожност и ярост. Мениджърите могат да използват информацията, за да планират по-добре времето за почивка и да постигнат ефективност от всеки. Ханджоу Джонгън Електрик използвала шапките на своите 40 000 работници от 2014 г. насам и оттогава увеличила печалбата си с 315 млн. долара, според служител.

Ако е вярно, програмата на Ханджоу Джонгън Електрик повдига сложни етични въпроси относно неприкосновеността на личния живот на служителите.

Но дори компанията да ползва тези шапки, те не правят много, защото технологията за "емоционално наблюдение" все още не е напреднала. Това не е заради липсата на опит - изследователи, стартъпи и американски военни отдавна работят по подобни проекти. Но тези сензори и приспособления не могат точно да "четат умове".

Китайската програма използва сензорите за записване на електрически сигнали в мозъка, технология, наречена електроенцефалография (EEG). При ЕЕГ електродите записват мозъчна дейност през скалпа. Така може да се установят модели активност и дали има нещо необичайно, но има много ограничения.

The Verge изброява доста причини китайската "програма за емоционално наблюдение" да не дава реални резултати. В научните експерименти досега изследователите "научават" устройството кои сигнали да отчита. Но в реалния свят и с хиляди работници това калибриране е много по-трудно. Освен това, медицинската ЕЕГ използва "мокри" сензори с гел, устройство като китайската шапка е сухо, а сухите сензори приемат с повече шум. 

Алгоритъмът, който интерпретира данните, е второто, което е под въпрос, защото статията отново не съдържа данни за него. И накрая, докато ЕЕГ може да ни каже дали някой е буден или заспал, сложни емоционални състояния като депресия и безпокойство са друго нещо. Все още няма достатъчно комплексно разбиране за това кои модели на мозъчната активност съответстват на емоционалните етапи. Можем да вярваме, че един ден ще разберем това, защото промените в емоциите се проявят като промени в ЕЕГ, но този ден още не е настъпил, отбелязват специалисти. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини