20 °C

Адвокат от Хасково слага край на законната кражба на имоти

Тодор Ташев от хасковската адвокатска колегия иска да се сложи край на законовата кражба на имоти с така нареченото придобиване по давностно владение. Това е законова процедура, при която нотариус издава констативен нотариален акт за собственост на основание на 10-годишно владение на даден имот, доказано с трима свидетели.

“Процедурата е порочна и на практика се крадат имоти. Истинският собственик, или съсобственикът, има 5 години, през които може да оспори този акт, но в много от случаите той дори не подозира, че имотът му вече е чужда собственост. Всеки месец в хасковския съд има между 5 и 10 такива дела”, коментира Тодор Ташев.

Той е изпратил предложението си за промени в ГПК до министерството на правосъдието, омбудсмана Мая Манолова, правната комисия в Народното събрание, Висшия адвокатски съвет. Хасковският юрист предлага тази процедура да се извършва от съда, вместо от нотариусите. За целта е необходимо да се създаде нова глава в ГПК

“Особени производства”.

“На практика сега никой не проверява дали даден имот има собственик или съсобственици. Нотариусът няма такова задължение по закон. Освен това той има материален интерес да осъществи процедурата, защото получава процент от данъчната оценка на имота. Докато при съда не е така. Съществуват достатъчно регистри, в които може да се проверят всички обстоятелства около даден имот. Вярно е, че при съдебна процедура това ще се усложни в някаква степен, но пък ще бъде защитена неприкосновеността на частната собственост, както е по конституция. Освен това ще бъде защитено правото на държавата да придобие имоти без собственик”, обяснява Ташев.

Той уточни за Haskovo.net, че в закона за собствеността има текст, според който не може да тече давност при съсобственост на имот. В неговата практика обаче точно при такива случаи са най-масовите нарушения.

“Единият съсобственик е в Турция от години. Другият през това време придобива този имот, като води при нотариуса трима свидетели. Те заявяват, че човекът повече от 10 години стопанисва имота. И не лъжат. Така нотариусът издава констативен нотариален акт за собственост. А съсобственикът в масовия случай не подозира това. И когато научи, може да е късно”, допълва адвокатът. Само за миналата година той е водил 4 такива дела - за откраднати с любезното съдействие на закона имоти.

По думите му тази процедура е валидна повече от 50 години.

Haskovo.net припомня, че Тодор Ташев бе юристът, който миналата година успя да пребори Висшия съдебен съвет и да промени закон, който ощетяваше много хора. Става дума за указание на ВСС, което задължаваше съдилищата да възлагат вземанията си на частните съдебни изпълнители. Техните такси обаче надуваха неимоверно задълженията на хората и дълг от 5 лева се раздуваше до над 120, а глоби от 100 или 200 лева стигаха до над 1000 лв. В кампанията се включи и омбудсманът Мая Манолова. В крайна сметка законът за съдебната власт бе променен и ВСС вече трябваше да възлага вземанията си на държавните съдебни изпълнители и на агенцията по приходите.

Тодор Кръшков


19 Коментара

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини