23 °C

Казахстан отрече изтичане на радиация

Комисията по извънредни ситуации на Казхтан съобщи, че не е имало никакви аварии, които биха могли да доведат до изтичане на радиация в края на септември.

Френският изнститут за ядрена безопасност IRSN съобщи за изтичане на Рутений-106. Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните седмици, сочат данните. Облакът е засечен над Франция в периода 27 септември – 13 октомври. Причината за радиоактивността е инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, южно от Урал, станал в края на септември. Количеството Рутений-106, което е било изхвърлено в края на септември, е много голямо – между 100 и 300 терабекерела, според доклада на IRSN.

Рутений-106 е засечен над много европейски държави, показват замервания от други европейски станции за ядрена безопасност от 3 октомври.

Не може да става въпрос за инцидент в ядрена централа, Международната агенция за атомна енергия не е установила подобен случай в този период. 

Рутений-106 е рядък преходен метал от групата на платината. Намира се свързан с руда на платина и се използва за катализатор на някои платинени сплави. Използва се в преработката на ядрено гориво, както и в медицинските центрове за радиотерапия.

На територията на Казахстан "няма в момента и никага не е имало предприятия за преработка на ядрено гориво", зазва пред "Ъ" запознат със ситуацията от републиката, зачуден, че страната е попаднала в списъка с възможните източници на изтичането.

Комитета за атомен и енергеин надзор и контрол на Казахстан, който извършва мониторинг на радиационния фон не е отчел никакви завишения.

По-рано, на 16 октомври, "Ъ" съобщи за възможна авария в предприятието "Маяк" в Челябинск, като цитира местни правозащитници. Те твърдят, че изтичането е станало на 24 - 25 септември при "горещи тестове" на нови контейнери с отработено ядрено гориво. Предствители на "Росатом" и "Маяк" отричат да е имало изтичане.

С името на химкомбината "Маяк" е свързана забравената "Киштимска авария" - първата радиационна извънредна ситуация в СССР на 29 септември 1957 год., в закрития град Челябинск-40 (сега Озьорск).

Тогава заради излизане от строя на системата за охлаждане се взривява хранилище с обем 300 кубически метра с около 80 куб. м високорадиоактивни ядрени отпадъци в него. Взривът изхвърлил дебелата 1 метър 160 тонна бетонова плоча над хранилището и в атмосферата попаднали 20 млн кюри радиоактивни вещества. Облакът за 10 -12 часа разнесъл радиоактивните вещества по протежение на 300 - 350 км североизточно.Зоната на радиационното замърсяване обхванала "Маяк", военното градче, затворническа колония и територия с площ 23 000 кв. км. с население 270 000 души в  Челябинска, Свердловска и Тюменска област.


Хороскоп за 22.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини