От х:

Днес в x:

МЗ: Лекарите да информират пациентите за страничните ефекти от ваксините

Министерството на здравеопазването публикува проект за промени в Наредбата за имунизациите в РБългария.

Договори за доставка на биопродукти за период до 3 години Промените целят осигуряване на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации и преодоляване на констатираните през предходните години затруднения в навременното им доставяне, като се въвежда възможност за сключване на договори за доставка на биопродукти за срок до 3 години, с което да се гарантира стабилност в изпълнението на националния имунизационен календар. .

Лекарите ще бъдат задължени да информират пациентите за страничните ефекти, до които може да доведе дадена ваксина. Изпълнителната агенция за лекарствата ще трябва да съобщава в Министерството на здравеопазването за всички подобни сигнали. Създаването на унифицирана система за съобщаване на нежелани реакции след ваксинация ще улесни дейността на медицинските специалисти, свързана с докладване на регистрираните от тях НРВ и следва да доведе до увеличаване и достигане на реално отчитане на НРВ, с което адекватно да се следи за безопасността на прилаганите ваксини в страната. 

Отпадане на реимунизацията срещу туберкулоза на 17-годишна възраст. Тази промяна е свързана с изменение в Националния имунизационен календар на страната като резултат от публикувани препоръки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация в доклад от 2014 г. за оценка на Националната програма по туберкулоза в България. Поради нейната научна необоснованост и след одобрение от Експертния съвет по белодробни болести и от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката се премахва задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на 17 годишна възраст. 

Имунизациите срещу ротавирусни гастроентерити (РГЕ) и респективно общественият достъп до ваксини срещу РГЕ, осигурявани с публични средства, според приетата на 06.01.2017 г. от Министерския съвет Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити не могат да започнат. Причина за това е невъзможността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да обработва информацията по наличните кодове и да извършва заплащане на лекарите за извършената от тях дейност. Промянаъа в наредбата е за да се уеднаквят съществуващите несъответствия и да се осигури достъпа на обществото до ваксини срещу РГЕ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини